1,3 милиона лева ще ни струват само спешните нужди след потопа в Бургаско 28.10 | 21:48

Ето за какво са необходими средства след наводнението

От Теодора Кокаланова

Милион и триста хиляди лева са необходими за неотложни дейности след бедствието в Бургас. Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов. Направена е разбивка на средствата, които спешно са нужни на най-пострадалите населени места.

"За местността Черниците ще са нужни 55 000 лева, за Маринка – 40 000 лева, за Извор са необходими 60 000 лева. Възстановяването на дигата на язовира на село Извор ще струва 80 000 лева", подчерта градоначалникът. Той допълни, че за възстановяването на дигата в село Димчево ще са необходими 20 000 лева.

За възстановяването на инфраструктурата във вилно селище Росенец ще са необходими 130 000 лева заедно с водостоците. За рибарското селище "Ченгене скеле" са нужни около 100 хиляди лева. За възстановяването на повредени пътни знаци ще са необходими около 52 000 лева, а за оправянето на щетите в канално-помпените станции – още 40 000 лева.

Необходими са средства за почистването на пътя за Солниците, както и за инфраструктурата в кв. Лозово. Николов потвърди, че ще бъде внесена справката с искане да бъдат отпуснати необходимите сраства от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

Необходимите средства ще бъдат за почистването на наноси, канавки, дерета, паднали дървета, свлечени земни маси, възстановяване на водостоци, на недостъпни пътни участъци, диги, пътни знаци, мантинели, възстановяване на улично осветление, източване на водата от наводнени обекти и аварийно укрепване.

Всички констатации и оценка на щетите ще бъдат придружени със снимков материал, предаде агенция "Фокус". Димитър Николов уточни, че се надява нужните средства да бъдат преведени на общините възможно най-скоро, защото идва труден зимен период, а инфраструктурата трябва да бъде подготвена. 

Водещи

Най-четени