10 000 бездомни котки подложиха Пловдив на терор 16.07 | 10:01

Наблюдава се свръхпопулация на животните

От Цанка Донкова

Макар че сме свикнали да възприемаме котките като безобидни и гальовни животни, оказва се, че те могат да се превърнат и в истински терористи. Маяукащи денем и нощем улични котки са се превърнали в истинска напаст на Пловдив. Откакто са намаляли безпризорните кучета, се наблюдава свръхпопулация от котки. Според преброяването на "Четири лапи” в града има около 10 000 скитащи котета, съобщава регионалният сайт Marica.bg.

Проблем се превръща и фактът, че много хора ги хранят - от съжаление или защото ги обичат. Други обаче не ги понасят и често това е повод за междусъседски скандали.

Жители на града се оплакват, че от скоро се е появила една жена, която разнася мазни филии и вода, поставяйки ги сред цветята пред жилищен блок.

"Градинката се намира близо до мазетата. Когато направим забележка да премести храната по-далече, тя започва да крещи и обижда", обяснява Милена Георгиева от ул. "Петър Стоев” и допълва, че ако става въпрос за едно животно няма проблем, но са се събирали и по 6-7. "И повече ще станат. Ще се напълни всичко с бълхи", възмущава се Георгиева, която има домашна котка, но не иска то да има контакт с уличните.

Често животните не дояждат храната, тя се разваля бързо и неприятната миризма в жегата става непоносима, оплакват се хората. Те коментират, че да се хранят животните по улиците не е достатъчно. Грижа е като се вземат в дома и обезпаразитят.

Освен бълхи, от които е пламнал целия град, котките пренасят туларемия, бяс или тетанус. "Голям проблем са пясъчниците, в които играят децата. Там е пълно с котешки фекалии. А така се пренасят глисти и тении", пояснява д-р Тихомир Трендафилов. Той допълва, че безпризорни котки има в целия град. "Получаваме сигнали от всички райони. Те се примамват с капани, кастрират се, обезпаразитяват се, ваксинират се срещу бяс и пак се пускат, обясни процедурата д-р Трендафилов.

Според Наредбата за овладяване популацията на безстопанствените кучета и котки има зоодоброволци, които могат да хранят животните на определени места, като ги поддържат чисти и дезинфекцират, обяснява шефът на дирекция "Екология” в общината доцент Стефан Шилев. Той допълва, че за останалите е забранено. Предвидени са глоби от 100 до 200 лева - за първо нарушение и от 250 до 500 -за второ.

Водещи

Най-четени