10 бона награда за най-доброто лого на БГ председателството 01.11 | 14:00

Министерският съвет ще приема художествени проекти до 30 декември

От iNews.bg

Държавата ще награди с 10 000 лв. победителя в конкурса за лого на българското председателство на Съвета на ЕС, което страната ни ще поема от 1 януари 2018 г. Срокът за предаване на художествените предложения е до 30 декември. Знакът трябва да бъде символ и отражение на националната идентичност и да показва силните страни на България. Това съобщи на специална пресконференция в Министерския съвет Любомир Иванов, директор на Националния център по подготовка и провеждане на българското председателство на Съвета на ЕС, предаде БГНЕС.

"Всяка държава се стреми да покаже в логото си най-доброто, което може, защото то дава националната идентичност на председателството на ЕС. Ако основното послание е есенция на същината към какъв ЕС се стремим и какво искаме да направим, за да го постигнем, то логото е запомнящият се символ, който дава визуалната идентичност в председателството. Това ще се опита да направи за първи път България за своето национално присъствие", заяви той.

След изтичане на крайния срок за подаване на проектите – 30 декември, всички получени предложения ще бъдат пуснати на страницата на Българското председателство. Там е оповестен и съставът на журито, което ще определи победителя в конкурса за най-добро лого. Челновете на художествената комисия са посочени от всички професионални организации, университети и държавни структури, обясни шефът на координационният център.

За запазване на анонимността на автора необходимите документи ще бъдат представени в отделен запечатан плик, който ще е с еднакъв номер с този на представения проект. Така комисията ще разглежда анонимни проекти и чак след като извърши класирането, ще отвори и пликовете с документите на авторите.

След това авторът на избраното лого ще бъде поканен да изработи т.нар. бранд бук (brand book), т.е. детайлно описание на начина, по който логото ще бъде използвано. Авторът ще бъде възнаграден с 10 хил. лв., разясни Иванов.

Външно министерство носи отговорността за цялата кампания за ново лого, което е част от комуникационната стратегия, каза пък Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към Министерство на външните работи. Тя допълни, ме още през 2012 г. е започната темата за българското председателство с книга на проф. Шикова за ротационното председателство.

Условията за конкурса влизат в сила от днес, защото от днес са заповедите за провеждането на конкурса, посочи Михайлова. И поясни, че различни страни са избрали различен начин за изработване на логото. Малта, например, е заложили на професионалисти – без конкурс. В Гърция пък са възложили изработката на комуникационните звена на държавната администрация. Словакия е обявила публичен конкурс.

Иванов призова всички българи, както и тези, "които се чувстват българи по дух, да участват, без значение къде живеят в момента, но важното е да владеят графичен дизайн". "Стремежът ни е да сме максимално отворени", увери той.

Условията за участие и това как ще бъде направен изборът са качени на страницата на председателството ни - www.eu2018bg.bg.

Любомир Иванов се надява амбицията и престижът да стимулират творците да изработят добро лого и резултатът да е добър. Желанието на организаторите е повече млади хора да се включат и затова са говорили с университетите с изучаване на графичен дизайн, които са поели ангажимента, да пуснат на интернет страниците си условията на конкурса. Друг акцент ще са социалните медии, които са по-достъпни за младите хора, допълни Михайлова.

Водещи

Най-четени