10 години в ЕС, но равенство между жени и мъже още няма 01.09 | 12:35

Нежният пол у нас още е с по-ниски заплати и повече риск от безработица

От iNews.bg

Въпреки вече над 10-годишното ни членство в Европейския съюз, правилата и директивите за равенство между половете, жените в България продължават да са в по-лоша ситуация от мъжете на трудовия пазар. Представителките на нежния пол все още работят срещу по-малко пари, съответно получават по-ниски пенсии след края на трудовия си стаж, а докато са в трудоспособна възраст носят по-голям риск да останат безработни. Това става ясно от данните в доклад на Министерството на труда и социалната политика за равнопоставеност между половете, предаде БГНЕС. Изводите от съдържанието му са, че България сериозно изостава в този критерии, залегнал в Договора за Европейския съюз, който има задължителен характер за страните-членки.

През миналата година България прие и Закон за равнопоставеност на жените и мъжете, чието приложение засега не е широко разпространено. Социалното министерство отчита, че безработицата у нас трайно намалява, както при жените, така и при мъжете. Но жените на борсата запазват преобладаващия си дял. За 2016 година дяловото съотношение между безработни жени и мъже е 55% срещу 45%. Средно месечно у нас има около 150 000 безработни българки.

В същото време през м.г. у нас е имало близо 2,2 млн. пенсионери. От които над 1,2 млн. са били жени, а мъжете са над 900 000. Средният изплатен размер пенсия на пенсионер през 2016 г. е бил 332 лв., като мъжете са получавали средно по почти 400 лв., докато при жените тя е била 285 лв.

Проучване е доказало и че жените получават по-ниска месечна заплата в сравнение с мъжете – 630 лв. срещу 715 лв. нетно. Жените със заплати до 500 лв. представляват 43,8%, докато при мъжете този дял е значително по-малък 36%. С работна заплата от 1000 до 2100 лв. са 11,3% от жените, докато при мъжете този дял е 23%.

В същото време има и сфери на икономиката, които не са характерни конкретно за някой от двата пола. Но и в тях жените са поставени в по-неблагоприятни условия. Такъв например е секторът на хотелиерството и ресторантьорството. По данни на Министерството на туризма средната работна заплата на жените тук е с около 19% по-ниска спрямо тази на мъжете.

Докладът за равнопоставеност на половете разкрива, че не само в България има сериозен дисбаланс по отношение на доходите при жените и мъжете. Днес жените са 60% от завършилите висше образование в ЕС, но мъжете ги превъзхождат числено на ръководни позиции във фирмения сектор. В България, Македония, Хърватска и Словения жените представляват между 10% и 20% от членовете на управителни органи на борсовите предприятия, като това число остава почти статично за последните 10 години. За периода 2004-2014, по данни на ЕК, в България няма никаква промяна в процента на жените, участващи в управителни органи на предприятията.

По данни на Министерство на икономиката жените, които са собственици на фирми у нас са 40 000, а 18% от тях са собственици на големи предприятия. За сметка на това, проучване на "Блумбърг” установява, че 70% от потребителските разходи в световен мащаб се контролират от жените.

Оказва се, че от мерките за равнопоставеност между половете не се възползват единствено жени, но и мъже. По данни на Националния статистически институт през 2016 г. са изплатени 7 189 обезщетения на мъже за територията на цялата страна за отглеждане на малко дете.

Водещи

Най-четени