10 млн.лв. годишно са нужни за поддръжка на исляма у нас 22.10 | 15:08

Държавата с намерение да промени финансирането

От Деница Банчева

"За цялостната поддръжка на ислямското вероизповедание у нас са необходими 10 милиона лева годишно”.  Това заяви за "Събуди се” главният секретар на Главното мюфтийство Джелал Фаик.

Изказването дойде по повод намерението на държавата да промени финансирането на вероизповеданията у нас и да сложи край на чуждестранните парични потоци в духовните ни училища. Според Патриотите, финансирането от чужди държави (в частност, от Турция) е начин да се внедри и радикален ислям в България.

"Не сме позволили да се прокара радикален ислям и Главното мюфтийство е една превенция за това”, увери Фаик. Според него, изказванията на Патриотите "сеят раздор и омраза в обществото”.

На въпроса колко чужди имами е назначило Главното мюфтийство у нас, той отговори: "Съгласно договора от 1998-а между турския Дианет и мюсюлманското изповедание у нас, ние имаме периодично имами, които идват от Турция. Те не надвишават в момента 10, на фона на 400 чужди проповедници в България. Те проповядват традиционния и познат ислям”.

Фаик обаче не можа да представи статистика колко от българските имами са завършили в чужбина.  

Относно обвиненията на бившия главен мюфтия, че сегашният е член на "Мюсюлмански братя”: "Това са смешни твърдения на този клоун”.

Водещи

Най-четени