10 млн.лв. кеш открити в хотелите на Арабаджиеви (СНИМКИ) 01.09 | 16:00

Ветко и Маринела са с еврозаповед за задържане, а синът им Вълчо е арестуван при акцията вчера

От Ани Романова

Общо над 10 милиона лева в брой са намерени при претърсванията на хотели и имоти на известния бизнесмен Ветко Арабаджиев. Това обяви ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев на брифинг по повод вчерашната мащабна акция, която започна с обиски на офиси в хотел "Маринела” в София и "Марица” – в Пловдив.

Разследването срещу организирана престъпна група за данъчни измами и пране на пари.

Синът на Ветко Арабаджиев – Вълчо, е задържан за 72 часа и вече е с повдигнато обвинение за данъчни измами.

Издадена е европейска заповед за арест за семейство Арабаджиеви, сред които от думите на прокурора стана ясно, че е и Ветко Арабаджиев. Работи се е и по линия да бъде издадена заповед за арест и от Интерпол. В момента Арабаджиеви не са в България, като по информация на прокуратурата те са във Франция.

"Към наказателна отговорност са привлечени 6 лица, 5 от тях за участие в организирана престъпна група, а шестото е с обвинение за пране на пари. На част от петте лица с обвинения за участие в организирана престъпна група са им повдигнати обвинения и за вторични престъпления -пране на пари и данъчни престъпления", обясни Гешев.

"В хода на претърсванията бяха намерени огромни суми пари, говорим за над 10 млн. лева кеш. Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки. Такова нещо не помня в цялата си кариера. Доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България. Колегите са работили почти 24 часа. Наложи се спешно съдействие от БНБ през нощта за осигуряване на броячни машини. Сумите са потресаващи. Трябва да отбележим, че според нас това не е цялата налична сума", обясни той и уточни, че парите са открити в домове, хотели, офиси и банки.

Освен това при претърсванията е открит луксозен автопарк. Става въпрос за коли с марки като "Бентли" и "Ролс Ройс".

"Последното претърсване приключи рано сутринта и беше иззет луксозен автопарк. Ще се провежда разследване в посока как са придобити тези коли. Оценката им грубо върви около 5-10 млн. лева", заяви зам.- главният прокурор.

"Не можеш да забраниш на никой да е богат, но като си купуваш коли, самолети и хотели - си плащай данъците", каза още Гешев.

Прокурор Гешев категорично отрече информациите излезли от пресслужбата на "Виктория груп", че оказвано съдействие на служлбите.

"Всичко друго, но не и съдействие. По-скоро бездействие и оказване на съпротива. От рода на не знам къде е ключа за тази стая, не знам кой я ползва и т.н”, каза прокурорът.

2092529

2092530

2092531

2092532

2092533

Най-четени