10 партии под въпрос за участието си в изборите 10.04 | 16:06

ЦИК не вижда проблем в промяната в последния момент на дизайна на изборната бюлетина

От Ивелина Георгиева

"ЦИК работи независимо, професионално и компетентно. Досега няма решение, което да не е взето почти единодушно." Това заяви говорителят на ЦИК Камелия Нейкова на редовния брифинг на ЦИК.

Тя посочи, че са спазени всички срокове и че ЦИК работи без напрежение."

Нейкова посочи още, че промяна в последния момент на изборната бюлетина няма да създаде промени. На правна комисия днес (10 април) бе прието референцията в бюлетината да бъде ограждана с кръгче, а не с квадратче, както бе замислено в Изборния кодекс.

Нейкова обясни, че промяната не е съществена, тъй като техническият образец на бюлетината все още не е утвърден.

"Това ще стане 30 дни преди изборите, когато ЦИК ще одобри кочана и бюлетината. Към този момент дали ще е квадратче, или кръгче няма да бъде проблем. Така ще променим само изборната книга", поясни експертът. ЦИК представи първите два клипа от разяснителната си кампания преди изборите. Видимо за продукцията не са отделени много средства, защото не е заплащано за известни лица или актьори, а пред камерите застават членовете на комисията.

До края на април се очаква да има общо около 8-9 разяснителни клипа. "Разяснителната кампания на ЦИК няма да бъде формална, тя ще бъде тематична", увери Камелия Нейкова. По отношение на регистрацията на партиите и коалициите избирателната комисия също не отчита проблеми.

Още 10 партии и коалиции подлежат на проверки в ГРАО. Те са вписани за евровота под формата на "регистрация при неприключила проверка" и ако се установят нарушения, ЦИК ще ги заличи. Очаква се в близките дни тяхната съдба да стане ясна. Към момента партиите, които са се регистрирали за участие в евроизборите, са 18, коалициите – 6, а инициативните комитети – 5.

Срокът за регистрация на инициативните комитети все още не е изтекъл. Той е до 14 април. До тази дата кметовете на общините ще трябва да публикуват предварителните избирателни списъци, а до 19 април коалициите ще имат възможност да заявят промени в своя състав.

"ЦИК прие условията и реда за провеждането на предизборната кампания и финансирането на партиите, коалициите и инициативните комитети в предизборната кампания. Основният принцип в нея е зачитането на равнопоставеността и значимостта на всички участници в предизборната кампания", посочи говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Той посочи още, че вече има възможност на интернет страницата на комисията да се направи проверка на избирателните права на всеки гражданин, както и да се видят избирателните секции и броят на избирателите.

Избирателната комисия одобри и правилата на Обществения съвет като консултативен орган към ЦИК. Това дава възможност той да заработи ефективно и да има право да участва в заседанията на ЦИК и да поставя проблеми и становища. Освен това ЦИК прие решения за условията и реда за участие на застъпници на кандидатите и на представителите на партиите и коалициите.

Водещи

Най-четени