100 000 души са останали без право на глас в Кърджали 27.05 | 12:29

Причината е промяна в Изборния кодекс, според която избирателите трябва да имат настоящ адрес у нас поне три месеца преди вота

От iNews

100 000 души са останали без право на глас в района на Кърджали. Причината е промяна в Изборния кодекс, според която избирателите трябва да имат настоящ адрес у нас поне три месеца преди вота.

Така много от пристигналите гласоподаватели са били върнати. При 58% от обработените протоколи ДПС печели 66%, или над 21 000 гласа. ГЕРБ имат 15,30%, или 4966 гласа, а БСП – над 7%, или 2494 гласа. ДОСТ е на четвърто място с малко над 1200 гласа, предаде БТВ.

За ДПС предизборната кампания съвпадна със свещения месец Рамазан. В Момчилград над 1500 души се бяха събрали на благотворителната вечеря Ифтар. От района на Кърджали в листата на ДПС няма нито един кандидат. Това обаче не впечатлява избирателите. Опозицията в Кърджали определя методите на ДПС като дразнещи. От ДОСТ също губят в плакатната война.

Говори се активно, че селските кметове пазят при себе си българските лични карти на изселниците и ги използват на избори. Така не се налага да пътуват рейсове с избиратели.  Жалбите на ДПС са срещу агитация от държавни служители и горски работници. Най-големият проблем в изборния ден предизвика попадането в забранителния списък на над 100 000 избиратели живеещи в Турция с постоянен, но без настоящ адрес в България.

"Лицемерието от политиката трябва да го спрем всички ние. Не само, че ние от ДПС ще предприемем действия, призовавам всички демократични хора, всички, които отстояваме демокрацията и законността, да не позволяваме да се нарушава Конституцията”, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Уседналостта е европейски принцип за европейските избори, така че коментарът е излишен. Ако имат законово право, нека да ги дописват, но ако се правят някакви мошификации, не подкрепям”, заяви председателят на НС Цвета Караянчева.

Тя отрече ГЕРБ да купува гласове и да раздава подаръци и определи кампанията като спортсменска.

Водещи

Най-четени