100 хил. бездомни само в София! ¼ от тях са с висше образование 20.08 | 18:35

Проучване по въпроса е направено в периода май-юни 2015г. и ще бъде представено официално тази есен

От iNews.bg

Приблизително 1/4 от хората без дом в столицата са завършили висше образование, сочи проучване на инициативата "Градски номади".

Организация е направила профил на бездомния човек у нас – той е  е мъж на около 50-60 г., който има сериозен трудов стаж. Причини за положението им най-често са жилищни измами и семейни конфликти. Тези хора си приличат по това, че не се оплакват от ужасния си живот и се опитват да се справят със съдбата си, казват Миа Агова и Еленор Генова, които са инициаторите на проучването и често общуват с хора в тежко състояние. 

Болшинството от тях искат да си намерят работа, за да се издържат, но не желаят да постъпят в общински приюти освен при особено тежки условия. Особено тежка за тях е липсата на бани, които да ползват.

По данни на Националния статистически институт бездомните в България стават все повече. От института обаче смятат само тези, които имат документи за самоличност, които са изключително малък процент от цялата бройка на улицата, което прави реалната бройка значително по-голяма. 

Фондация "Каритас", която раздава храна на хора без дом, има данни, че бездомните в цяла България са 500 хил. души, а само в София - 100 хил. души.

Проектът "Градски номади" стартира през април 2015 г., а наименованието му избират трите жени, които го започват. "Нарекохме тези хора без дом – градски номади, за да вложим нещо позитивно в отношението към тях", казват инициаторите.

Градските номади имат различни съдби, много от тях са преживели жилищни измами, други не са излекувани от психически и здравословни проблеми, има и жени, които са преживели битово насилие, най-общо – това са хора с тежки съдби, допълват от екипа. Срещат се и такива, за които скиталчеството е личен избор.

Проучването е направено в периода май-юни 2015г. и ще бъде представено официално тази есен.

Водещи

Най-четени