107 години от обявяване на Независима България 22.09 | 10:09

На 22 септември 1908 г. Цар Фердинанд прочита историческия манифест към българския народ, с което слага край на Османското владичество

От Ростислава Иванова

На днешната дата – 22 септември, честваме 107 години от провъзгласяването на независимостта на България. Това събитие е подценявано неоснователно повече от половин век от историците и се чества като официален празник на страната едва от 1990 г. То обаче има огромно значение, защото слага финалната точка на националноосвободителните борби на българския народ против петвековното османско владичество.

Година след обявяването на независимостта, България най-накрая е приета от Европа и великите сили за суверенна държава.

Въпреки че Руско-турската освободителна война донесе Освобождението на българите, последвалият Берлински договор постави Княжество България под суверенитета на Високата порта. Във вътрешен план този акт нямаше кой знае какви особени последици, тъй като развитието на политическия живот вървеше съобразно повеленията на Търновската конституция от 1879 г. Във външнополитически план обаче младата ни държава бе подценявана от великите сили и Османската империя. Дипломатическите представители на България бяха с най-ниския статус според традиционната дипломатическа йерархия.

Фактически на 22 септември 1908 г. България се откъсва от орбитата на Османската империя и провъзгласява своята пълна независимост от нея. Така българската държава си връща статута от епохата преди падането под османска власт, обявявайки се за царство, а българският княз Фердинанд е обявен за цар.

Това обаче не е заслуга на самия монарх, а най-голямата историческа победа на българската дипломация, която на 5 октомври (по старому) 1908 г. успява да постигне окончателното Освобождение на България от Турция без капка пролята кръв. Заслугата е основно на българския министър-председател Александър Малинов и българският представител (посланик) в Истанбул Иван Евсттатиев Гешов.

На днешния ден преди 107 години във Велико Търново, в присъствието на министър-председателя Малинов, членове на правителството и генерали, Фердинанд обявява независимостта на България, прочитайки историческия Манифест.

Манифест за провъзгласяване независимостта на България

"По волята на незабавния цар-освободител, великият братски руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданиците на Негово Величество румънския крал, и от юначните българи, на 19 февруарий 1878 година (се) сломиха робските вериги, що през векове сковаваха България, някога тъй велика и славна. Оттогава до днес, цели тридесет години, българският народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под мое ръководство и онова на о’ бозе почившия княз Александър държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й.

Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля. Да бъде според както той иска.
Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и еднакво да желаят.

Фактически независимата ми държава се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи (вериги - бел. съст.), с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждане между България и Турция.

Аз и народът ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция; тя и България - свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това светло дело и да отговоря на държавните нужди и народно желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този ни акт ще намери одобрението на великите сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!

Да живее българският народ!"

Издаден в древната столица Велико Търново на 22 септемврий 1908 г. двадесет и втората годишнина от Нашето царуване.

На първообразния с собствената ръка на Негово Величество подписано:
ФЕРДИНАНД I.

 

Как ще отбележим днешния Ден на независимостта

По традиция празникът се отбелязва с тържествена заря-проверка във Велико Търново, където на този ден през 1908 г. в черквата "Св. Четиридесет мъченици" България е обявена за царство, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. 

Тържества на този ден ще има в цялата страна, но Велико Търново отново ще е в центъра. През целия ден там ще има свободен достъп до всички исторически обекти и забележителности, свързани с обявяването на независимостта, в това число музеите "Нова история" и "Затвор", както и храмът "Св. Четиридесет мъченици" и историческата крепост "Царевец".

Регионалният исторически музей пък организира екскурзоводски тур "По стъпките на държавността". Обиколката на забележителностите на града ще започне в 14 часа от църквата "Св. Димитър Солунски" в кв. "Асенов". Там ще се съберат туристите и в зависимост от броя им, ще бъдат разделени в няколко групи. Това е едно от местата, покрай които княз Фердинанд е минал, слизайки от гара Трапезица и отивайки към църквата, където ще приеме титлата Цар на българите.

Шествието продължава с посещение на манастира "Св. Петър и Павел" и храма "Св. Иван Рилски". От там туристите ще минат по специално отворена пътека - през Асеневата порта и ще влязат в крепостта Царевец. На хълма ще видят паметника "Пирамида" - мястото, на което за втори път е бил прочетен Манифеста за независимостта на България.

По традиция празничният 22 септември започва със света литургия в храма "Свети Четиридесет мъченици", която ще бъде отслужена от великотърновския митрополит Григорий. Следват водосвет, поръсване на бойното знаме на НВУ и флаговете на институциите, военен ритуал за издигане на националния трибагреник, поднасяне на венци и цветя пред паметника на Независимостта на Царевец и шествие до паметника "Майка България".

По обяд военните оркестри от Международния фестивал ще сътворят шоу-програма в центъра на Велико Търново, а след тях следват изпълнения на местни групи и изпълнители. Концерт на формация "Канарите" и Голямото търновско хоро ще съберат любителите на фолклора между 17 ч. и 18.30 ч.

Кулминацията на честването започва в 19 ч. на площад "Цар Асен I" със строеви хватки и тържествена проверка. Финалът ще бъде поставен с аудио- визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина" и празнични илюминации.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министри, народни представители, дипломати и много гости ще присъстват на тържествата за Деня на Независимостта във Велико Търново.  

Водещи

Най-четени