1081 станаха положителните проби, 4,6 % е смъртността! Рейсове от Турция тревожат Мутафчийски 23.04 | 09:00

Изминалото денонощие бележи рекорд по бройка заболели - 66, в цялата страна има 22 деца под 10-годишна възраст, които са заразени с коронавирус

От iNews.bg

66 за новите случаи на заразени с коронавирус в България за денонощие и така бройката вече е фиксирана на 1081. Това обяви на сутрешния си брифинг ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Той подчерта, че у нас смъртността възлиза на 4,6% от всички, които са доказани като носители на COVID-19.

Увеличението спрямо вчерашния ден е с 6,5%.

За денонощието в София има 22 случая, от които 16 са амбулаторни. В Плевен са 13 установените – 9 са контактни на работещите в завод "Мизия".

В Сливен и във Велико Търново има по 5 нови случая. В Пловдив, В Пазарджик, и в Кюстендил има по 4. В Ловеч има 3 случая на заразата и всичките са от Дом за възрастни хора в Орешак.

Децата под 10-годишна възраст са общо 22 в цялата страна. Новите заразени деца за денонощието са 5.

В Плевен има две деца – на 2 и на 9 години. В Кюстендил има две момчета на – 3 години и на 8 години. В Пазарджик има момче на 2 години, което е настанено в МБАЛ Пазарджик.

12 са новите случаи на заразен с коронавирус медицински персонал.

190 са изчистените от вируса.

Починали са трима души, с тях общият брой на жертвите става 50. 

Шефът на щаба обясни, че на фона на повечето други страни в Европа при нас общо заболелите и загубилите битката за живота си заради зародилия се в Китай вирус са доста по-малко.

Мутафчийски обърна внимание, че се задават мюсюлмански празници, което е предпоставка за скок на заразените. "Готвят се големи пътувания от Турция към България и ние ще вземем мерки, за да не допуснем внос на болестта от Турция, където близо 100 000 души за дали положителни проби", каза той. И добави:

"Във връзка с мюсюлманските празници в България, Главно мюфтийство издаде заповед и се затварят храмовете, самите молитви ще се предават по интернет, няма да има посещения. Събирането на големи вечери и фамилии се препоръчва да бъде в тесен кръг. Ифтар – или раздаването на храни, да бъдат пакетирани, с възможност за дезинфекция на пакетите и да се раздават само на крайно нуждаещите се. Има нота от МВнР, че се готвят големи пътувания от Турция, с редовни линии, ще призовем МЗ и МВнР да вземат отношение, за да се преустановят тези пътувания в този период".

Продължава забраната за влизане на чужди граждани в България.

Водещи

Най-четени