1084 лв. е месечната издръжка на един бежанец 09.10 | 17:47

Извън отпусканите 65 лв. за храна, бежанците имат много странични разходи

От Елица Елефтерова

1084 лв. е месечната издръжка на един бежанец,  заяви от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. "Според експерти 1084 лв. на месец струва издръжката на един бежанец.

Това са средствата, които са свързани с поддръжка на местата за настаняване, режийните разходи, поддържане на експерти, които провеждат интервютата, транспортни разходи и издаване на документи.

По думите му извън 65 лв., които получават за храна, имат още много разходи. Той уточни, че до края на годината държавата ще похарчи 30 млн. лв. за бежанците.

Йовчев заяви, че външният министър Кристиан Вигенин активно провежда срещи с представители на други страни от ЕС за приемането на част от бежанците, които са на наша територия.

По отношение на четиримата бежанци, които са задържани със съмнение за терористична дейност Йовчев уточни, че в момента те са на места за настаняване от закрит тип и няма риск от тях. Предприемат се мерки да им се осигурят документи.

"Когато има поток от хора от Близкия изток, то с него могат да навлязат лица, които са свързани с терористични организации. Поради тази причина дори Турция частично беше затворила границата си", коментира министърът.

Най-четени