11 000 проверки е извършила Агенцията по храните в зимните курорти през декември 27.12 | 15:50

Проверките установяват, че ресторантьори и търговци спазват изискванията на контролния орган

От Ивелина Георгиева

От началото на месец декември до днес Българската агенция по безопасност на храните/БАБХ/ е извършила над 11 000 проверки на различни търговски обекти и заведения за обществено хранене в зимните ни курорти. Това каза за iNews д-р Венцеслава Тасева, заместник-директор на БАБХ.

До този момент са издадени 874 предписания, 293 акта, затворени са 21 обекта и са бракувани 1500 кг храни в местата за отдих през зимата.

Основните проблеми установени по време на проверките са наличие на продукти с изтекъл срок на годност, заведения с лоша хигиена и др. Контролните органи са наблегнали основно и на проверки за здравните книжки на персонала, както и на професионалната квалификация на готвачите.

"В последно време информираме хората, че когато един готвач не е професионалист, то той ще позволи собственика на заведението да го зарежда с некачествени продукти за готвене”, коментира д-р Венцеслава Тасева пред репортер на iNews. Тя добави, че от Агенцията по храните изключително стриктно следят квалификацията на персонала.

Според Тасева в последно време прави впечатление, че търговците и ресторантьорите спазват изискванията на Агенцията по храните. По думите й констатираните нарушения за декември месец не са сериозни и хората трябва да бъдат спокойни по отношение качеството на храната през зимния сезон.

На практика това, което е констатирано като слабости в заведенията през лятото по време на проверките по летните курорти сега сега го няма, подчерта д-р Тасева. Контролните органи са установили, че ситуацията се е подобрила през зимния сезон.

Проверките на БАБХ по зимните курорти ще продължат през целия сезон до края на март месец.

Д-р Венцеслава Тасева призова всеки гражданин да сигнализира в БАБХ при всеки случай на установено нарушение на горещата телефонна линия – 0700 122 99.

Най-четени