1100 снегорина не успяха да преборят зимата 18.01 | 10:45

Повечето проходи са отворени за леки коли, на североизток някои пътища остават блокирани

От iNews.bg

Въпреки изкараните през изминалата нощ над 1100 снегорина, които почистваха републиканските пътища, на много места обстановката остава сложна. Най-сериозно остава положението в Североизточна България. От силните ураганни ветрове е затруднена обстановката в областите Търговище, Русе, Силистра, Разград, Варна и Добрич. Силния вятър образува снегонавявания и затруднява почистването на пътищата. Поради това днес затворени за движение до нормализиране на метеорологичните условия ще бъдат пътищата Русе – Разград - Шумен и Шумен – Силистра, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура” (АПИ).

Поради снегопочистване е ограничено движението по второкласните пътища Добрич - Нови Пазар, Добрич - Силистра, Добрич - Генерал Тошево, Варна - Добрич, Кубрат - Разград, Тутракан - Кубрат, както и по част от третокласната пътна мрежа в областите Русе, Добрич, Търговище и Разград.

В същото време повечето проходи са отворени за движение, но по тях е забранено да тръгват тежките камиони. Отворени за движение са Проходът на Републиката, "Обзорски”, "Печинско", "Превала”, "Рожен” и "Предела”. Въведена е забрана за движение на МПС над 12 т през проходите - "Айтоски”, "Петрохан” и "Ришки”. През последния могат да преминават превозни средства до 3,5 т, но те трябва да се движат задължително с вериги, без ремаркета и полуремаркета. Ограничено е движението на МПС над 10 т през проходите "Котленски” и "Вратник". Забранено е движението на товарни превозни средства над 3,5 т през "Дюлински” и "Пампорово”. Затворени са проходите "Върбишки”, "Златишки”, "Твърдишки” и "Троянски”.

Проходът "Шипка” е отворен за движение, с изключение на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4. Ограничението за тези превозни средства ще бъде в сила до 31 март 2016 г.

Водещи

Най-четени