113 апартамента в София са със завишени сметки 01.02 | 17:17

Грешките ще бъдат коригирани в сметките за януари

От Ивелина Георгиева

В 113 апартамента в София са открити грешки в сметките за парно през декември. Това показва проверка на "Топлофикация-София" по повод високите сметки за последния месец на миналата година.

От сгрешените сметки 104 са в апартаменти на висок блок в столичния квартал "Младост", а останалите са в апартаменти в по-малък блок в друг квартал.

От дружеството увериха, че грешките ще бъдат отстранени и коригирани в сметките на домакинствата за януари.

Причината за допуснатите грешки се дължи на една от фирмите за дялово разпределение и на двама служители на "Топлофикация-София".

Изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов поясни, че всички ще понесат наказания. Фирмата ще бъде глобена с 500 лева и ще извърши за нейна сметка междинния отчет.

Причината за по-високите стойности на сметките за декември са климатичният фактор и завишаването на цената за топлинна енергия, обясни Боян Паунов, ръководител на групата, направила декемврийската сметка.

За декември 2012 г. потреблението на топлинна енергия е завишено с 21% и са фактурирани 500 хиляди мегаватчаса енергия, допълни той.

По думите му консумацията е завишена в болшинството нови сгради, тъй като новото строителство не се запълва на 100% и при него се забелязва честа смяна на собствеността.

Над 51% от клиентите на "Топлофикация" са доплащали завишен прогнозен дял. След изготвяне на изравнителните сметки проверките показват, че около 7000 клиенти не са осигурили достъп до отчитане, според което е начислено максимално потребление. 

В момента в "Топлофикация-София" текат четири проверки. В понеделник (4 февруари) започва пета от страна на ДКЕВР, който се е самосезирал.

"Ние сме открити за проверки. Важно е "Топлофикация-София" постоянно да бъде проверявана, за да бъде открита за обществото", коментира изпълнителният директор на компанията.

Готвят се законодателни промени, според които може да бъдат премахнати фирмите за дялово разпределение. Ако това се случи, "Топлофикация-София" е готова да поеме дяловото разпределение на София, заяви Цветанов.

"Ние сме в състояние да го направим, но дали е честно спрямо пазара", коментира той.

Според него пазара на топлинна енергия се нуждае от пълна либерализация.

"Това означава, че като се ожените един път за топлинния счетоводител, ще можете да се разведете с него след 10 години. Ние предлагаме това да стане, когато клиента иска да се откаже. Ако реши утре да се оттегли, да го направи и да отиде към друго разпределително дружество", обясни изпълнителният директор.

По думите му така хората ще получат правото на избор и ще има реална конкуренция.

Още следващата седмица от "Топлофикация-София" ще внесат в Столичния общински съвет искане за законодателни промени относно пренасянето на данни за уредите за топлинно разпределение.

"От тази година дружеството сменя философията си за отчитане на топломерите в абонатните станции", подчерта Стоян Цветанов.

Постепенно ще се премине към подмяна на топломерите с дистанционен отчет. Целта на промяната е да няма човешка намеса при отчитането. Така ще се спестят между 2-3 дни от отчета, което ще позволи сметките да бъдат анализирани, преди да са изпратени на хората.

"Само така ще можем да си върнем доверието", коментира Цветанов.

Следващата седмица дружеството ще инициира среща с всички топлинни счетоводители и ще поиска от тях да уведомяват писмено всеки клиент, който има завишена сметка. Също така ще се направи задължително засичане на нулевите дялове през отоплителния сезон и в случай на несъответствие ще се коригират.

Водещи

Най-четени