119 превозвача глобени по Великден 15.04 | 10:38

10% от проверените шофьори са карали в нарушение

От Кристиан Костурков

По време на проверките по Великден инспекторите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" са съставили 119 акта на шофьори на различни превозни средства. Акцията беше разпоредена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и се проведе между 9 и 13 април.

Проверката е обхванала над 1200 автомобила, превозващи пътници и товари. Резултатът от инспекцията показва, че близо 10% от тези транспортни средства са се движили в нарушение на законите. По-характерните нарушения, констатирани от проверяващите, са различни технически неизправности като износени или разкъсани гуми, неизправни светлини, липса на технически прегледи и др. Част от водачите са извършвали превозите без удостоверение за

преминат психологически преглед, без карта за квалификация, без тахографски листа, както и с непопълнени пътни листа и пътна книжка.

Проверяващите са установили и нарушения, свързани с неспазване на маршрутно разписание и на времето за управление и почивки, както и движение на таксиметрови коли без включени апарати. Част от санкционираните шофьори не са притежавали удостоверение за водач на лек таксиметров автомобил и разрешение от общината за извършване на такава дейност.

Водещи

Най-четени