12 арестувани при спецакция в Галиче 26.05 | 10:26

МВР работи по по сигнал от два месеца, акцията не е свързана с палежите на автомобили от последните дни, уточни Румяна Бъчварова

От iNews.bg

12 души са арестувани при спецакция на територията на Галиче.  Един от задържаните е кметският син Мартин Чоков, информира БиТиВи. Вчера е арестуван и Венцислав Николов – мъжът, който твърдеше, че е видял кмета да пали колата му.

Остава засилено полицейското присъствие в селото, а проверките продължават, съобщиха от пресцентъра на МВР. Оттам уточняват, че повече информация по арестите и целта на спецоперацията ще бъде оповестена утре.

Тази сутрин пред bTV вътрешният министър и вицепремиер Румяна Бъчварова не уточни кой точно и по какви обвинения е задържан. Тя само посочи, че МВР работи по сигнали от Галиче в последните два месеца и че специализираната операция не е свързана с палежите на автомобили от последните дни. И кметът на Галиче Ценко Чоков заяви, че акцията няма нищо общо с палежите.

В акцията участват ДАНС и БОП, допълни информацията премиерът Бойко Борисов при гостуването си в Нова телевизия. 

В нощта срещу 24 май в Галиче бяха подпалени две коли. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, а потърпевшите твърдят, че виновникът е кметът на селото Ценко Чоков.

"Имаме проблем с кмета Ценко Чоков - още от изборите насам", коментира тогава Ивка Ценьова, майка на собствениците на изгорелите автомобили. Един от тях дори заяви, че лично е видял как кметът пали колите. Доказателства за това обаче не бяха събрани, напротив - именно потърпевшият беше задържан, защото не издържал тест на детектор на лъжата.

Няма привлечени лица като обвиняеми за палежа на два автомобила, извършен във врачанското село Галиче. Това пък съобщиха официално на 25 май от Окръжна прокуратура - Враца. Досъдебното производство е образувано срещу неизвестен извършител.

В началото на март Районната прокуратура в Бяла Слатина внесе в съда обвинителен акт срещу кмета на Галиче Ценко Чоков за документно престъпление. Той е с наложена мярка за неотклонение "подписка".

В края на януари главният прокурор Сотир Цацаров разпореди цялостна проверка на кметството в Галиче. За целта главният секретар на МВР Георги Костов пък нареди специализирана операция на прокуратурата.

Водещи

Най-четени