12 години затвор за варненец убил съпругата си 27.09 | 17:30

От iNews.bg

Варненският окръжен съд призна за виновен 41-годишния Борислав Н., за това, че в периода 24.02.2019г- 25.02.2019г. във Варна умишлено умъртвил съпругата си, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убитата и с особена жестокост. Според Наказателния кодекс, престъплението, в което е обвинен е тежко умишлено и се наказва с "лишаване от свобода" от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна. Двама от роднините на пострадалата бяха конституирани като граждански ищци и предявиха иск за по 100 000 лв. всеки за нанесени неимуществени вреди.

Делото приключи в един ден, след като в разпоредителното заседание съдът одобри искането на защитата на подсъдимия делото да бъде гледано в условията на съкратено съдебно следствие. Пред петчленния състав на съда Борислав Н.. призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза.

В този случай, според НПК, ако бъде постановена осъдителна присъда, съдът задължително намалява наказанието, което е наложил с 1/3. При процедурата за съкратено съдебно следствие не може да се наложи присъда "доживотен затвор без право на замяна", а наказанието "доживотен затвор" се заменя с "лишаване от свобода" от 20 до 30 г. За извършеното престъпление, Варненският окръжен съд наложи на Борислав Н. наказание. "лишаване от свобода" в размер на 18 години, което беше намалено с 1/3 до 12 години.

Мъжът ще търпи наказанието при първоначален строг режим. тел.: 052/623 362, GSM 0878 973564, e-mail: press@vos.bg, www.vos.bg Подсъдимият е осъден да заплати на роднините на жертвата обезщетение за претърпените неимуществени вреди в резултат на деянието – обща сума в размер на 100 000 лева, ведно със законната лихва върху нея, считано от 24.02.2019 г., до окончателното й изплащане. Съдът отхвърли гражданския иск до сумата от 200 000 лв., като неоснователен Припомняме хронологията на престъплението. Борислав и съпругата му били женени от няколко години, като през цялото време бракът им бил съпътстван от скандали. Съпругът е бил предупреждаван многократно с писмени протоколи по закона на МВР за агресивното си поведение спрямо 40-годишната Кремена. На 26.02.2019г. семейството имало насрочено бракоразводното дело във Варненския районен съд. Два дни по-рано, на 24.02.2019г. съпрузите се скарали отново, като разпрата продължила с жесток побой над 40- годишната жена. Борислав позвънил на майка си, за да изнесат заедно багажа му от апартамента. След това двамата напуснали жилището и оставили сама пребитата жена. След неуспешни опити да се свърже с дъщеря си на 25.02.2019г. майката на убитата жена подала сигнал в Първо районно управление на МВР във Варна. Екипът на органите на реда проникнал в заключеното жилище, където било открито тялото на жената. Извършената аутопсия показала, че причината за смъртта е масивен кръвоизлив в мозъка. Установени са множество кръвонасядания по цялото тяло, получени при удари със или върху твърди тъпи предмети. Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна в 15 дневен срок.

Водещи

Най-четени