12 от новите депутати – бивши сътрудници на ДС 18.05 | 18:51

По четирима са от БСП и ДПС, в ГЕРБ са трима, а в „Атака“ един

От Десислава Маданска

12 от новоизбраните депутати в 42-ото Народно събрание са били сътрудници на бившата Държавна сигурност (ДС). Това става ясно от справка на специализирания сайт desebg.com.

Справка на Комисията по досиетата показва, че по четирима сътрудници на ДС има в БСП и ДПС, трима са от ГЕРБ и един от "Атака".

От данните става ясно, че от ГЕРБ агентурни картончета са имали Любомир Христов, издигнат в 30 МИР Шумен, Румен Иванов, издигнат в 8 МИР Добрич и Стефан Дедев, издигнат от 16 МИР Пловдив.

Иванов и Дедев бяха народни представители от ГЕРБ и в предишния парламент.

Депутатите от БСП, които са били агенти на ДС са Минчо Спасов, издигнат в 6 МИР Враца, Росен Малинов, издигнат в 24 МИР София, Румен Гечев от 23 МИР София и Христо Монов, издигнат във 2 МИР Бургас.

Нито един от тях не е бил в предишното Народно събрание.

С агентурно минало от ДПС са Ахмед Башев, издигнат в 1 МИР Благоевград, лидерът на партията Лютви Местан, издигнат в 9 МИР Кърджали и в 29 МИР Хасково, Рамадан Аталай, издигнат в 18 МИР Разград и в 20 МИР Силистра и Янко Янков, издигнат в 21 МИР Сливен.

Лютви Местан, Рамадан Аталай и Янко Янков са били депутати и в 41-ото Народно събрание.

От "Атака" сътрудник на ДС е бил Станислав Станилов, издигнат в 7 МИР Габрово и в 13 МИР Пазарджик. Той е бил депутат и в предишния парламент.

Водещи

Най-четени