12 пожара бушуват у нас 30.08 | 09:35

Три от тях са по-сериозни – в община Средец, в Рила планина и този край Елхово

От Андриян Георгиев

12 пожара продължават да бушуват в различни региони на страната. Това каза главен комисар Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението”.

Три от тях са по-сериозни – пожарите в община Средец, в Рила планина и този в Елхово.

"Късно снощи от "Марици”-те се включиха машини, които ни дадоха възможност да направим обрат. Към момента смятам, че контролираме обстановката на 100%. Продължават действията до доизгасяването на пожарите. Рилският манастир пряко не е застрашен”, посочи Николай Николов пред БНТ.

320 са пожарите през последното денонощие, които са гасили огнеборците, като 170 от тях не са нанесли преки материални щети, тъй като това са сухи треви и храсти. 

Продължава пожарът между селата Малко Кирилово и Вълча поляна в община Елхово. Към момента от огъня са засегнати над 15 000 декара площ, в това число гори и сухи треви. Изгорялата иглолистна и широколистна гора вече достигна 10 000 дка. Това съобщи Димитър Иванов, областен управител на Ямбол, цитиран от агенция "Фокус". Няма опасност пламъците да се прехвърлят към близките населени места.

Над 150 пожарникари, спасители, гранични полицаи и горски служители подновиха рано тази сутрин гасенето на пожара. Снощи на мястото са пристигнали още две верижни машини, които цяла вечер са правили просеки. В гасенето днес ще се включат още 10 мобилни пожарни на Горското стопанство и три пожарни автомобила от Сливен и Стара Загора. Очаква се по-късно днес отново на помощ да дойдат и хеликоптери.

Остава в сила обявеното бедствено положение в община Средец. Овладени са и двете огнища на пожара, но продължават да тлеят паднали дървета и сухи дънери. На двете места в землищата на селата Факия и Момина църква продължава наблюдението на огнищата.

Няма активирани нови огнища край Доспат и Мугла. На гръцка територия, край Доспат, все още пожарът е активен, но не е навлязъл на българска територия. Гърците били създали перфектна организация за потушаването на пожара, на българска територия са изпратени два гръцки специализирани автомобила, с гръцки екипи на пожарната, а на територията на Република Гърция се гаси и със самолети. 

В смолянското село Мугла няма активиране на нови огнища, към момента се догасяват пънове и паднали дървета. Няма опасност към този момент за местното население в районите на пожарите. 

Водещи

Най-четени