1206 ученици не са приети след първо класиране за прием в 8 клас 13.07 | 12:13

914 са свободните места след първо класиране

От iNews.bg

1206 ученици, като 1006 от тях в София, не са приети след провелото се първо класиране за прием в 8 клас. Това съобщи на брифинг Ваня Станчева, старши експерт в Регионалното управление на образованието.

На първият етап на приема са класирани 9036 ученици.

914 са свободните места след първо класиране.

Седмокласниците могат да проверят къде са приети, като въведат входящ номер и код за достъп на интернет адреса: http://priem.mon.bg

Сайтът обаче в момента е недостъпен. Приетите ученици в първия етап на класирането ще се записват в гимназиите до 16 юли, включително.

Тези ученици, които искат да участват във второто класиране, трябва да подадат заявление до 16 юли в училището, в което са приети.

Близо 60 000 ученици тази година се явиха на националното външно оценяване по български език и литература. Изпитите служат като вход за кандидатстване в гимназиите в страната, а от тях заради извънредната ситуация с коронавируса тази година отпадна част от материала.

Обобщените резултати на МОН след тазгодишните изпитипоказаха, че седмокласниците не четат и изпитват затруднения с книжовно-езиковите норми в българския език. В същото време по-добре се справят по математика. 

Водещи

Най-четени