124 000 се разхождат с оръжие в джоба 12.12 | 10:30

Близо 6200 случая с незаконно притежание са установени в рамките на 6 месеца

От iNews.bg

"Последните две години установихме неефективен контрол на МВР по отношение на разрешителните за оръжие. Имаше стотици разрешителни с изтекъл срок. Общият брой на оръжията в страната с разрешително е над 340 000. Над 124 000 се държат от физически лица за самоотбрана, като сред тях няма регистрирани ловци”. Това заяви пред Нова телевизия заместник-главният прокурор Ася Петрова.

По думите й обаче липсва единен електронен регистър на разрешителните. А това възпрепятствало работата на МВР по контрол на лицата, притежатели на оръжие.

Не става ясно обаче колко хора притежават огнестрелно оръжие незаконно. А сравнително често се случва такова да бъде установявано – кога при полицейска акция, кога след нелеп инцидент, каквито не липсват в последно време. Само в рамките на 6 месеца органите на реда са конфискували 6191 броя огнестрелни оръжия и боеприпаси с отнети разрешения за съхранение, носене и употреба. Става въпрос за периода март – септември тази година. Като случаите са установени в хода на мащабна проверка за валидността на документите, съобщиха от държавното обвинение, предаде бТВ. Акцията е била инициирана от Върховната административна прокуратура и е в резултат от поредица инциденти и престъпления с оръжие.

За посочения период, след намесата на ВАП, постановените откази за издаване на разрешения за придобиване на огнестрелно оръжие и боеприпаси са 144 бр. Издадените откази за подновяване на разрешенията за дейности с огнестрелно оръжие и боеприпаси са 176 бр. Решенията за отнемане на издадени разрешения за дейности с огнестрелни оръжия и боеприпаси са 87 бр.

Водещи

Най-четени