125 години от издигането на паметника на Левски в София 22.10 | 08:57

Той е официално открит на днешната дата през 1895 г.

От iNews.bg

Днес се навършват 125 години от откриването на паметника на Васил Левски в центъра на София. На 22 октомври 1895 г. паметникът на "един от най-идеалните ни герои", както го определя княз Фердинанд I /1887-1918 г./, е официално открит, припомня БГНЕС.

Плановете за изграждането му датират още от Освобождението през 1878 г., тогава Софийският градски съвет стартира идеята. Изпращат се писма до повечето български градове с покана да се включат в общонародното дело.

Първият столичен архитект Адолф Колар изработва архитектурния план, положен е и първият камък на мястото, където е Левски е обесен. Лошата организация и липсата на пари спират изграждането. Едва през 1884 г. строежът е подновен. Положената основа е вече разрушена, в търсене на по-подходящо място паметникът е изместен с десетина метра от мястото на гибелта на Апостола на свободата. Архитект Колар предлага и нов проект.

За неговата реализация е ангажиран италианският каменоделец Абрамо Перукети. Той трябва да добие гранит от Витоша, но отново финансови неуредици забавят работата и се налага Народното събрание да гласува отпускането на допълнителни средства за неговото завършване. Това става факт през 1892 г., но трябва да изминат още 3 години, за да бъде открит паметника на Левски, който е "съградил великолепен паметник в нашите души и сърца". 

Водещи

Най-четени