13 болници си делят 148 милиона лева 12.11 | 14:55

Още 140 милиона са предвидени за общински болници по ОП "Регионално развитие"

От Елена Коцева

148 милиона лева ще получат 13 болници в страната според средносрочаната рамкова инвестиционна програма на Министерството на здравеопазването. Финансирането вече е одобрено по Оперативна програма „Регионално развитие“. С тази програма здравното министерство е кандидатствало в МРРБ за финансиране.

Онкологичната болница в София ще получи 30 млн. лева. Средства ще има и за болниците в Пловдив, Русе, Велико Търново, Плевен и Монтана.

Общият брой на държавните болниците, за които е осигурено финансирането, е 13. По оперативната програма са заложени още 140 млн. лева безвъзмездна помощ за финансиране на общински болници.

Основният фокус на програмата на Министерството на здравеопазването е развитието на онкологичната помощ в държавните и общинските болници.

Първите шест проекта вече са подадени и са на стойност 68 млн лева. Детайлните инвестиции по проектите ще бъдат ясни до 20 декември, с което ще започне реализацията на проектите с тържни процедури за избор на изпълнители за доставка на оборудване и за извършването на ремонта на тези болници.

40 млн. лева са за малки общински болници на територията на така наречените селски общини, а останалите 100 млн.лева - за болниците в големите 86 общини. По оперативната програма ще се финансира и деинституционализирането на девет дома за деца до три години, за което са предвидени 10 млн.лева.

Водещи

Най-четени