13 години затвор за мъж за опит за предумишлено убийство 12.09 | 12:42

Емил Стойчев се опитал да убие бащата на бившата си приятелка

От Андриян Георгиев

Пловдивският окръжен съд осъди 40-годишния Емил Стойчев на 13 години затвор при първоначален строг режим, съобщиха от съда.

Стойчев беше признат за виновен в това, че на 16 януари 2012 г. около 19 часа в село Брестовица предумишлено е направил опит да умъртви Стоян Цанков в дома му, като опитът е останал недовършен по независещи от него причини.

Той беше признат за виновен и в това, че в периода между 3 и 16 януари в град Пловдив и село Брестовица е придобил и държал газов револвер, преправен в огнестрелно оръжие, без да има за това надлежно разрешително.

Емил Стойчев живее в Пловдив и работел като охранител.

През 2000 г. Стойчев се запознал с Любина Цанкова от село Брестовица и през 2008 г. заживели на семейни начала в град Пловдив. От съвместната си връзка имали дете. През 2010 г. Любина започнала работа като учителка в детската градина в село Брестовица и се преместила там с детето в дома на родителите си. Стойчев също оставал да нощува там, когато не бил на работа.

През пролетта на 2011 г. отношенията между Любина и Емил се влошили и той започнал да я заплашва, обижда и бие. За случващото се между двамата отношение взел и бащата на Любина – пострадалият Стоян Цанков, който се опитал да говори с него.

Въпреки че Емил се извинил, поведението му не се променило, поради което не оставал да пренощува в къщата, но идвал до селото да види детето си. На 30 септември 2011 г. Стойчев поискал да види детето си. Майката преценила, че не може да остави детето при него и отказала да му я предаде. Това ядосало Стойчев и започнал да вика и да рита входната врата. Стоян Цанков и другата му дъщеря се опитали да го успокоят, но той ги обиждал и заплашвал, поради което извикали местния полицай.

След тази случка Стойчев се опитал на няколко пъти да се види с детето си, но не успял, поради което решил, че единствената пречка в живота му бил Стоян Цанков и започнал да мисли как да му отмъсти и да го убие. За целта се сдобил с газов пистолет, преправен в огнестрелно оръжие.

На 16 януари 2012 г. вечерта пристигнал в Брестовица, влязъл в къщата на Цанков и от непосредствена близост произвел 5 изстрела в областта на лицето му. Цанков бил откаран в болницата, като в резултат на уврежданията получил постоянна слепота на дясното око и отслабване на зрението на лявото.

Стойчев е осъден да заплати на пострадалия сумата от 40 000 лв. за причинените му с деянието неимуществени вреди.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред по-горната съдебна инстанция. 

Водещи

Най-четени