130 души са нахапани от бездомни псета в Кърджали само за 6 месеца 16.09 | 11:15

Тези стряскащи цифри доведоха до спешното решение да бъде осигурен временен приют за бездомните четириноги

От iNews.bg

130 нахапани от кучета в Кърджали само за шест месеца. Тези стряскащи цифри доведоха до спешното решение да бъде осигурен временен приют за бездомните четириноги.

"Аз не бягам от отговорност, това е нещо, което не успяхме да решим по най-добрия начин. Затова най-агресивните кучета ще бъдат прибирани във временен приют. Като най-спешна задача е да осигурим терен, затова трябва да се погрижи директорът на "Озеленяване, благоустройство и чистота" Раид Идриз.

За контрола ще отговаря Областната дирекция по безопасност на храните, в партньорство с доброволците в лицето на неправителствената им организация. За да може този въпрос временно да бъде решен. Това е нещо, което хората очакват от нас и аз съм длъжен да го направя, независимо дали ще получа подкрепа за това", посочи кметът Хасан Азис на работна среща с директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Али Дурмушали и началника на общинската фирма ОБЧ Раид Идриз, фондация "Спасение" и журналисти.

Решението е временно, само докато бъде прехвърлен от Министерски съвет на общината теренът край Седловина, на който трябва да се изгради голям приют. 

"В рамките на следващата седмица, лично като кмет на общината ще потърся среща с министъра на регионалното развитие и министър-председателя, за да внеса лично в деловодството на МС искането за прехвърлянето на терена за приюта", допълни още Хасан Азис.

Това решение обаче не бе одобрено от неправителствената организация, грижеща се за безстопанствените четириноги.

"Как ще определите капацитета на това временно място, където да бъдат прибирани агресивните в кавички кучета? Кой ще определи какъв да бъде капацитетът? Няма да ви проработи тази схема!", заяви Жанета Богданова от фондация "Спасение".

В крайна сметка огледът за терен за временен приют започва незабавно, за да може до дни да започне обособяването му.

Водещи

Най-четени