136 години от Освобождението на София 04.01 | 09:33

В столицата организират редица инициативи, за да почетат годишнината

От Филипа Тодева

Навършват се 136 години от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко в София. Традиционно Столичната община отбелязва деня на Освобождението на нашия град. Предвиждат се поредица от прояви, организирани в партньорство със Софийската света митрополия, Сдружение на приятелите на Русия "Александър Невски” и фондация "Героите на България”.

В тържественото честване на 136-ата годишнина от Освобождението на София ще се включат гвардейци-венценосци от Националната гвардейска част и Софийско дружество "Традиция”.

Приветствие ще произнесе Любомир Коларов – председател на фондация "Героите на България”, а с тематично слово за историческата дата ще се включи проф. Илия Тодев – директор на Института за исторически изследвания при БАН. От 10:00 ч. ще бъде отслужен благодарствен молебен в църквата "Света Неделя”.

Изборът на храма е историческа даденост – в присъствието на самия генерал Гурко, там се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите, още при влизането в града. От 10:30 ч. ще започне литийно шествие от храм "Света Неделя” до паметниците на ген. Гурко, Цар Освободител и на Българския опълченец и празнично биене на камбаните на централните софийски храмове. От 11:30 ч. ще започне празнична програма пред Паметника на Българския опълченец.

Най-четени