1400 семейства се борят за 2200 деца за осиновяване у нас 08.10 | 18:02

Настоящата нормативна уредба обаче частично нарушава правата на децата, казват експерти

От iNews.bg

2200 е броят на българчетата, които чакат да бъдат осиновени. Това показват данните на националния регистър. В него попадат малко над 1400 семейства, търсещи своето дете, предаде БНТ.

Според експерти от Центъра за обществена подкрепа в Пловдив обаче сегашната нормативна рамка за тайната на осиновяването и на произхода от части нарушава правата на децата. Според експерти смяната на името и подмяната на история и произход често оказват влияние върху децата. Темата е особено актуална, особено на прага на обсъждането на новата стратегия за детето 2019-2030 г.

"Всеки човек има право да знае своя произход, да знае своята история, своята идентичност. Когато човек разбере на по-късна възраст, той започва да търси себе си, кой съм аз, особено в тийнейджърска възраст", обяснява Недка Петрова, директор на Комплекса за социални услуги на деца и семейства в Пловдив.

Положителна тенденция е, че в обществото все повече се говори на тема осиновяване. От началото на година екипите на Комплекса за социални услуги в Пловдив са обучили 50 семейства кандидат-осиновители и са подкрепили 17 домакинства, вече осиновили дете. "Голяма част от страховете им са дали те самите биха могли да се справят като родители, дали ще се напаснат с детето, дали ще могат да отговорят на техните потребности, какво ще стане когато детето порасне и започне да задава въпроси", обяснява Недка Петрова, директор на Комплекса за социални услуги на деца и семейства в Пловдив.

Голяма част от вписаните в регистъра деца са на възраст над 10 години и със специфични потребности и заболявания. Това е една от причините международните осиновявания да са по-успешни, смятат специалистите.

Водещи

Най-четени