143 000 работни места ще предлагат бюрата по труда през 2014 г. 24.01 | 14:03

2300 безработни трябва да започнат работа до март, обяви министър Хасан Адемов

От Филипа Тодева

143 000 работни места да се обявят в бюрата по труда за 2014, очаква Министерството на труда и социалната политика, обяви министър Хасан Адемов на парламентарен контрол.

Прогнозите на МТСП за настоящата година са за растеж на БВП до 1,8%. Според Адемов това ще допринесе за повишаване броя на работните места и на заетостта. През декември в бюрата по труда в страната са обявени 5847 работни места, а през януари те са над 9500.

Очакванията на социалното министерство са обявените работни места в бюрата по труда за цялата 2014 г. да достигнат 143 хил. или да са с над 4000 работни места повече в сравнение с 2013 г. Адемов посочи, че правителството може да се възползва от допълнителни средства в размер на 25 млн. лева за заетост от миналия програмен период.

По данни на Агенцията по заетостта безработицата в страната през 2013 г. е 11,3%, или с 0,2% повече спрямо 2012 г. Адемов припомни, че правителството е започнало изпълнението на одобрения през декември 2013 г. национален план по заетостта. Един от инструментите за осигуряване на работа на безработните от неравнопоставените групи е субсидираната заетост. Още през януари на работа са наети близо 4500 безработни лица по националната програма "Асистенти за хора с увреждания" и национална програма "Социални помощи за осигуряване на заетост".

42 хиляди лица, наети през предходни периоди, продължават да работят и към момента, като сред тях са младежите, включени в първа работа по стажуване и чиракуване, по новите мерки в Закона за насърчаване на заетостта. В момента се сключват договори и предстои да бъдат наети над 2000 безработни по оперативна програма "Човешки ресурси".

Като мярка за борба с безработицата през първото тримесечие на годината ще започне изпълнението на 4 нови програми, които ще осигурят заетост на над 2300 безработни. Това са програмите за опазване на околната среда, програма "Клио", програма за обучение на безработни с право на социално подпомагане и програмата за интеграция на бежанците.

По Националната програма "Възобновяване и опазване на околната среда" ще се осигури заетост на продължително безработни лица по дейности за възобновяване и опазване на горския фонд.

Чрез реализацията на програма "Клио" работа ще намерят безработните, които са квалифицирани в опазване и поддържане на недвижимото културно наследство. По програма за обучение на безработни лица с право на социално подпомагане се прилага обществено полезен труд в рамките на 14 дни месечно. 

В изпълнението на националната програма за интеграцията на бежанците ще се осигури обучение и заетост на безработни, придобили статут на бежанец. "Ще продължи предоставянето на субсидии за работодателите, разкриващи нови работни места по мерки за насърчаване на заетостта", подчерта министър Адемов.

През 2014 г. ще се работи с над 120 хил. младежи, които ще бъдат насочвани към свободни работни места, стажуване и чиракуване.

Водещи