15 000 етнически българи от чужбина чакат за БГ гражданство 13.05 | 18:35

Над 10 000 са от Македония, има от Албания, Косово, Сърбия, Украйна и Молдова

От iNews.bg

15 000 са заявленията за българско гражданство по произход, които са висящи заради липсата необходимите документи. Това стана ясно от данните, които изнесе зам.-правосъдния министър Петко Петков в парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина, съобщи БГНЕС.

Това се отнася единствено за процедурата по придобиване на българско гражданство по произход в случаите, в които документите – удостоверението за български произход, издадено от Държавната агенция за българите в чужбина не е съпътствано от официални документи, които потвърждават произхода, обясни зам.-правосъдният министър Петко Петков.

Преобладаващата част от тях - над 10 000, живеят в Македония, а останалите са етнически българи от Албания, Косово, Сърбия, Украйна и Молдова.

След решение на Комисията за защита на личните данни и становището на Върховна административна прокуратура, Съветът по гражданството е взел решение, че в случаите, при които удостоверението от агенцията не се съпътства с официални документи, не дава достатъчно основание да се приема, че български произход е налице.

 

"До момента заявленията без съпътстващи ги официални документи са около 18 000, от които между 2000-3000 документи вече са приложени към тях", каза Петков.  

Най-четени