15 ареста в Свищовско за ден 13.02 | 16:14

Те са задържани в рамките на спецоперация срещу битовата престъпност

От iNews.bg

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност се проведе на територията на община Свищов. Задържани са 15 лица, образувани са 3 бързи производства, разкрити са 8 престъпления, като на извършителите са повдигнати обвинения.

Окръжният прокурор Христо Христов определи операцията като успешна. Той припомни, че предприетите действия от прокуратурата и полицията са планирани и постоянни и ще обхващат всички общини на територията на област В. Търново. Целта е битовата престъпност, а и не само тя, да се сведе до минимум, гражданите да се чувстват по-спокойни и защитени, а извършителите да усещат присъствието на властта.

Акцията, проведена  за времето от 11 до 12 февруари, под ръководството на Окръжна прокуратура – В. Търново, е част от системната работа на полицията за противодействие на битовата престъпност, заяви директорът на ОДМВР – В. Търново старши комисар Димитър Машов. Той уточни, че според указанията на главния прокурор, вътрешния министър и главния секретар на МВР в областта са проведени съвместни срещи с ръководителите на районните прокуратури, на които са набелязани приоритетни задачи и конкретни мерки за работа.

В рамките на операцията са проверени 147 граждани и 98 превозни средства. Съставени са 6  акта по ЗБЛД, 4 - по ЗДВП и 2 - по Наредбата на общината и са наложени 68 глоби по фиш. Заснети са 55 видеоклипа за скорост.

При проверка на двама мъже на 19 и 31 години от крайдунавския град са намерени и иззети общо 4 грама листна маса, реагирала на марихуана при извършения наркотест. Срещу тях са образувани бързи производства. Бързо производство е започнато и за кражба на дърва за огрев. Близо килограм нарязан тютюн, без акцизен бандерол се иззети от полицейските служители при проверки на двама мъже от с. Ореш и от Свищов. По двата случая са образувани преписки, които ще бъдат изпратени до компетентните органи, с мнение за налагане на административни наказания. Една преписка е образувана и за незаконна сеч на дървесина.

Повдигнати са обвинения на 8 лица - от тях на 6-ма мъже /на възраст от 23 до 33 години от с. Ореш и Свищов/- за причиняване на лека телесна повреда. Наложени са им мерки за неотклонение "подписки". На 37-годишен свищовлия е повдигнато обвинение за причиняване на средна телесна повреда и повреждане на чуждо имущество. Наложена му е същата мярка за неотклонение.

44-годишен мъж от с. Писарево е доведен в полицейското управление с Европейска заповед за арест и му е повдигнато обвинение за кражба на 800 литра дизелово гориво, 30 литра масло и къртач от стопанския двор в с. Ореш и за противозаконно отнемане на товарен автомобил. С решение на Районен съд – Свищов му е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража". 

В хода на операцията са задържани 15 лица. Двама от тях - криминално проявени, са заподозрени в извършването на кражба от вилната зона на града. От проведените до момента оперативно-издирвателни действия е установено, че те са съпричастни и към извършването на други пет посегателства от вилни имоти. Работата по документиране на цялата им престъпна дейност продължава.

Резултат от съвместната работа на полицията и прокуратурата е и реализираната снощи полицейска операция за противодействие на отглеждането и разпространението на наркотични вещества. При проверка в имот в с. Драгижево, обитаван от 37-годишен мъж от Павликени, известен на полицията и осъждан, са намерени и иззети 34 саксии със засят канабис, лампа и плоскости, използвани за отглеждане на този вид растения. В хладилник в жилището са намерени 70 грама листна маса, която също  е реагирала на канабис. Мъжът е задържан с полицейска мярка до 24 часа. Срещу него е започнато бързо производство.

Водещи

Най-четени