15-годишно момиче почина в болница в Горна Оряховица 14.07 | 14:40

Момичето е имало гинекологично кървене, продължило повече от седмица

От Деляна Петкова

15-годишно момиче е починало вчера в горнооряховската болница "Св. Иван Рилски", съобщи Агенция "Фокус". Директорът на болничното заведение д-р Георги Вашков допълва, че момичето е имало гинекологично кървене.

Родителите на детето са обяснили, че кървенето е продължило повече от седмица. В четвъртък (12 юли) момичето се е почувствало зле и е посетило гинеколог.То обаче е отказало инструментален преглед, защото е девствено, и е прегледано само с видеозон.

Гинекологът предписва терапия и родителите прибират детето си вкъщи, отказвайки болнично лечение. 

Ден по-късно девойката колабира и е откарана в спешното отделение на болницата. Още в линейката на момичето е поставен венозен източник. В Спешна помощ пристига гинекологът, който е прегледал пациентката преди ден. Той препоръчва спешно абразио, за да бъде спряно обилното кървене. 

Първоначално родителите отказват, но след това дават съгласието си след като им е обяснено, че има риск за живота на детето. Гинекологът е направил абразиото, след което кръвотечението спира, разказа още директорът на болницата. 

По-късно обаче състоянието на момичето се влошава и то е прието в реанимацията. Направени са вливания на кръв, но малката пациентка е починала. Назначена е съдебно-медицинска експертиза, а съдебни лекари от великотърновската болница и от Плевен са направили аутопсия на момичето днес (14 юли).

Директорът на болницата в Горна Оряховица заяви, че лекарите предполагат, че кървенето на момичето е продължило повече от седмица. "Тя е имала продължителни менструации - по седмица, две, доколкото разбрах от колежката, бавно са спирали, половината месец е била в цикъл, другата половина не е", заяви д-р Вашков.

На този етап няма информация дали родителите ще предявят претенции към лекарите. 

Водещи

Най-четени