15 септември в Мизия - заплашен от водната стихия 11.08 | 20:55

Училищата са разрушени

От Теодора Кокаланова

Обстановката в Мизия продължава да е тежка. Особено засегнато е основното училище "Цанко Церковски" в града, като първият етаж е бил напълно залят. Неизползваемо е оборудването - чинове, маси, шкафчета, както и физкултурният салон.

Наводнени са дворът и подземните помещения. Унищожени са и наличните, и новодоставените учебници. Те ще бъдат заменени изцяло. Останалите два етажа на сградата за щастие не са пострадали. 

Професионалната гимназия по химични технологии "Васил Левски" в града е засегната по-малко, но са наводнени работилниците и кухненският блок. Вторият етаж е потенциално използваем. Започва почистването на двете училища и възстановяването на дворовете, и вътрешните пространства.

На място са се включили много родители, учители и ученици от горните класове. Изпратени са бригади от доброволци от различни фирми и учреждения, съобщават от МОН.

Министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова ще посети Мизия, за да се запознае с работата по възстановяването на засегнатите от наводненията учебни заведения, предаде БТА. 

 

Водещи

Най-четени