15 училища в Софи, Търговище, Шумен и Русе учат изцяло онлайн 29.10 | 11:01

Заболеваемостта в образователната система е на нивото като в големите фирми, отбеляза още той

От iNews.bg

15 училища в страната са изцяло на онлайн обучение. Това обясни образователният министър Красимир Вълчев, цитиран от Нова телевизия. Най-много те са в София, останалите са в Търговище, Шумен, Русе.

"Най-голям процент карантинирани ученици има в София. Към днешна дата съм разрешил на всички училища, които са подали искания, да минат на обучение в електронна среда. Броят им е 15, но очаквам да станат повече. За съжаление имаме смъртни случаи в системата. За това трябва да бъдем отговорни и да помогнем на лекарите да се справят със ситуацията”, добави образователният министър.

Според Вълчев заболеваемостта в училищата е на същото ниво като това в големите фирми и предприятия. Той смята за разумно решението за онлайн обучение в гимназиален етап, където то е ефективно, за разлика от учениците в начален етап, при които онлайн обучението не дава резултат.

"Продължавам да твърдя, че присъственото обучение е най-доброто. Не трябва да величаем онлайн обучението, тъй като то има пропуски. В момента ситуацията е такава, че няма единна формула, няма единно решение. Продължавам да съм на мнение, че училищата не трябва да се затварят първи и трябва да се действа локално. Факт е, че положението се влошава и моите аргументи стават все по-леки”, каза още Вълчев.

Той даде за пример Франция и Германия, които също оставиха училищата си отворени. Министърът обясни, че се следят 16 страни, за да се вземе адекватно решение и у нас. От тях само 3 са избрали да затворят училищата.

Водещи

Най-четени