1500 снегорина чистят пътищата, още толкова са в готовност 03.01 | 15:00

240 патрулки регулират движението, засега липсват инциденти въпреки засиления трафик

От Кристиан Костурков

Близо 1500 снегорина се грижат в момента за почистването и обработката на републиканските пътища. Почти 1000 от тях в момента разчистват образувалата се на места снежна покривка и снегонавяванията. Други 500 машини пък извършват съответните обходи и други дейности. По-голямата част от техниката в момента работи по пътищата на Западна България. В източните части на страната снеговалежът все още не е започнал. Там има още 1500 снегорина в готовност да започнат обработка на пътищата. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на извънредна съвместна пресконференция с вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и шефът на Агенция "Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров.

Въпреки започналия интензивен трафик по много от пътищата, засега няма аварирали или бедстващи хора или автомобили, съобщи още Павлова. До момента са били получени около 200 сигнала, но нито един от тях не е бил за възникнал проблем. В повечето случаи шофьорите са подавали информация за образували се снегонавявания или са питали кой е най-удачният маршрут, по който да минат. Регионалният министър каза още, че придвижването на автомобилите се осъществява нормално за пътните условия и засиления трафик. За това е помогнала и създадената организация както и спирането на движението на тежкотоварните камиони. За днес са били определени 50 паркинга, към които ТИР-овете са насочвани, за да изчакат до довечера, когато ще бъдат пуснати да продъжат движението си.

За регулирането на трафика помагат и голям брой патрулни коли. В момента по пътищата в страната са разположени 240 автомобила на "Пътна полиция”, които да регулират движението, съобщи Румяна Бъчварова. От тях 40 са съвместни патрули, а останалите 200 са разположени по местата, където има голяма възможност за критични ситуации или тежки задръствания, допълни вицепремиерът. Тя каза още, че засилен трафик и опашки има и по някои от граничните пунктове, но те са малки и влизането в България става сравнително бързо. Конкретно за ГКПП "Калотина”, където снощи над 50 автобуса с български туристи, пътуващи към родината, бяха забавени с часове от сръбските граничари и пуснати чак след полунощ, Бъчварова съобщи, че в момента там има само 4 автобуса, които чакат да влязат у нас.

В по-късните часове се очаква пристигането и на още, допълни Лазар Лазаров. В АПИ имат информация, че в момента към сръбския Димитровград (Цариброд) и "Кулата” пътуват още автобуси с българи, посрещнали Нова година в западната ни съседка.  

Лазаров също потвърди, че движението в страната се осъществява нормално предвид зимните условия и снеговалежа на много места. Той призова шофьорите към спокойствие и търпение, за да не се стига до пътни инциденти, каквито засега липсват с изключение на един случай край Бяла. Шефът на АПИ уточни, че по-натоварен трафик в момента има на малко места предимно в Западна България. Лазаров допълни и че всички проходи са почистени от снегорините и няма пречки за движение през тях.

Водещи