16-вагонен локомотив пламна в движение и изгоря напълно 14.10 | 17:53

Инцидентът е станал край старозагорското село Хан Аспарухово

От Теодора Кокаланова

Локомотив, теглещ 16 вагона с брикети, пламна в движение и изгоря напълно край старозагорското село Хан Аспарухово. По чудо инцидентът се е разминал без пострадали. Леко обагазен е единият машинист, опитал да гаси пожара.

За щастие огънят не се е прехвърлил към товарните вагони с въглища. Влакът е пламнал около 15:00 часа и е блокирал движението по линията от Стара Загора към Сливен. Наложило се е пътниците от бързия влак от София за Варна да бъдат извозвани с автобуси до Нова Загора.

От БДЖ съобщиха, че причината за инцидента е запушване на един от тяговите двигатели на локомотива. В участъка между двете гари локомотивната бригада на товарен влак, пътуващ в посока Стара Загора, е забелязала дим от единия тягов двигател на локомотива. 

Машинистите незабавно са спрели влака и са предприели мерки за предотвратяване на евентуално запалване на локомотива, като са използвали един пожарогасител, предаде БТА. След разрастване на дима служителите от локомотивната бригада са напуснали локомотива и са подали сигнал на телефон 112.

Пристигнал е екип на служба "Пожарна безопасност и защита на населението", който е потушил гъстия дим. Захранването в контактната мрежа е спряно и съответно е прекъснато движението на влаковете в участъка между гарите Нова Загора и Хан Аспарух.

Бързият влак от София за Варна е отклонен по обиколен маршрут от гара Стара Загора през Тулово и Сливен. За пътниците в участъка между гарите Стара Загора и Зимница е осигурен превоз с автобуси, както и за пътниците от пътнически влак от Стара Загора за Ямбол, уточниха още от БДЖ. 

Водещи

Най-четени