1600 снегорина не могат да се справят със снежната блокада 19.01 | 15:59

Редица проходи са затворени за всички автомобили, на много места спират само камионите

От iNews.bg

Над 1600 машини обработват в момента републиканските пътища в районите със снеговалеж. Въпреки това обаче те не успяват да се справят с проблемите навсякъде. Затова и от АПИ въведоха редица ограничения по много от шосетата. Най-често е забранено движението на камиони в някои отсечки, но има и такива, където не се допускат дори и леко коли.

Сняг вали над по-голямата част от страната. Засега без ограничение за различните видове превозни средства е пътуването по автомагистралите "Хемус", "Струма", "Люлин", "Марица". Изключение прави участъкът на "Тракия" от пътен възел "Зимница" до Бургас, където е ограничено движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона.

Породи снегонавявания и нулева видимост в Бургаска област са затворени за движение пътят Петолъчката - Карнобат - Айтос - Бургас, а също и Ришкият проход и пътят Провадия – Айтос.

Към момента без ограничение е преминаването през Прохода на Републиката и "Обзорски". Пътуващите през "Рожен”, "Превала” и "Печинско” камиони с ремаркета и полуремаркета трябва да са задължително с вериги. Забранени за камиони над 12 т са проходите "Петрохан" и "Шипка", а за превозни средства над 10 т - "Вратник”, "Котленски” и "Твърдишки”. Затворени изцяло за движение са "Дюлински", "Троянски", "Златишки и "Върбишки" проходи.

От АПИ призовават шофьорите да карат с повишено внимание и по-ниска скорост, съобразена с пътните условия, без да предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства застрашава безопасността на всички шофьори и възпрепятства работата на снегопочистващата техника. Тръгналите на път могат да следят в реално време състоянието на пътищата, през които ще преминават, чрез безплатното приложение LIMA, на страницата на АПИ в интернет, както и на телефон 0700 130 20.

Водещи

Най-четени