168 часа: ЦРУ, Мосад и КГБ знаят за офшорните сметки! 07.04 | 20:26

Панама е в сферата на влияние на САЩ, затова няма американци в списъците

От iNews.bg

Великите сили са си разпределили зоните с данъчни преференции, Панама попада в сферата на САЩ, затова в списъка няма американци, пише в. "168 часа", като се позовава на запознати източници.

Според информацията на изданието ЦРУ, Мосад и КГБ знаят за всички сметки и суми на държавни глави, политици, банкери и други представители на световния елит в офшорните зони – не само за Панама, не само за регистрираните от фирмата "Мосак Фонсека”.

"При това големите разузнавателни управления получавали данните в реално време. Тайната на данъчния рай, наречен офшорни зони, не може да се скриежот гигантите на световното разузнаване

Имената на действителните собственици и сумите по сметките им са секретни за данъчните служби на собствените им страни, както и за широката общественост", коментира "168 часа".

Изнесените данни от т.нар. афера "Досиетата Панама” за офшорките, контролирани от кантората "Мосак Фонсека”, предизвикаха смут в световния елит. Премиерът на Исландия Сигмундур Давид Гунлаугсон подаде оставка след мощни протести заради факта, че присъства в списъка със собственици на офшорки в Панама. В Русия мълчат по темата за натрупаните почти 2 милиарда в сметки на хора от обкръжението на президента Путин. А в Китай цензурата е тотална - излиза информация само за чужди участници в глобалната схема.

Сред засегнатите известни са още Лионел Меси, наказаният шеф на УЕФА Мишел Платини, актьорът Мел Гибсън, покойният баща на британския премиер Дейвид Камерън, украинският президент Петро Порошенко, кралят на Саудитска Арабия Салман, децата на президента на Азербайджан.

Разкритите данни се отнасят само до една малка част от огромното море от пари, които се влагат в специалните територии, обявени за данъчен рай. Според различни източници в подобни атрактивни места се укриват пари, чиито данъци са между 21 и 32 трилиона долара

Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), базиран във Вашингтон, се добра до 11,5 млн. документа, в които се разкриват данни за 214 488 компании в 21 офшорни зони на клиенти от 204 страни, основани от панамската кантора "Мосак Фонсека”. С информацията е разполагал германският в. "Зюддойче цайтунг”, който я е споделил с 370 журналисти от 76 страни и 109 медии.

От българските имена засега станаха известни бизнесмените Баневи, Петър Манджуков и Тодор Батков. Оръжейният търговец и бивш собственик на соцоргана на БСП "Дума" е прехвърлил офшорка на жена си.

Вътрешен имейл на фирмата разкрива, че до август 2013 г. "Мосак Фонсека" е регистрирал 14658 компании в Панама. За 4646 от тях няма никаква информация кои са акционерите им.

Над 6500 са хората и фирмите в България, които са регистрирали офшорки. Най-популярната дестинация е Кипър, а според запознати в Панама са регистрирани компании на около 400 наши сънародници

Не е ясно каква сума са спестили от данъци и колко точно държат в подобни офшорни зони. Според вицепремиера Ивайло Калфин обаче в Брюксел има данни, че Европейският съюз губи около 1 трилион евро годишно от укрити в страни с преференциален данъчен режим средства.

Според източници на "168 часа" всяка офшорна зона е в сферата на влияние на някоя от великите сили. Панама се намира в контролираните от САЩ територии. Това обяснява донякъде липсата на нейни граждани в разследването на международния консорциум от журналисти.

Латиноамериканската държава е била част от федерация "Велика Колумбия" до 1903 г. Тогава с помощта на Щатите успява да постигне независимостта си. В замяна на това предоставя част от суверенитета си на Вашингтон, като им позволява да прокопаят Панамския канал, който става подмандатна територия на САЩ. През 1983 г. на власт идва ген. Нуриега и установява военна диктатура, като се опитва да си върне контрола върху канала. Но американците се позовават на договора от 1903 г., намесват се с въоръжени сили в Панама и свалят генерала от власт. Така страната остава под влиянието на Вашингтон. През 1999 г. Панамският канал отново е върнат в територията на латиноамериканската държава.

Под контрола на Русия пък са офшорните зони в Дубай, Кипър, а и предстоящото откриване през 2018 г. на офиси за подобни услуги в бившата съветска република Казахстан.

Като неутрални по отношение на САЩ и Русия се смятат Швейцария, Лихтенщайн, Люксембург.

Водещи

Най-четени