17 болници у нас останаха без договори за определени дейности със Здравната каса 09.08 | 19:40

Става въпрос за лечебни заведения в София област, Варна, Враца, Пазарджик, Плевен, Разград, Сливен и Стара Загора

От iNews.bg

17 болници у нас останаха без договори за определени дейности със Здравната каса. Става въпрос за лечебни заведения в София област, Варна, Враца, Пазарджик, Плевен, Разград, Сливен и Стара Загора. Основните причини са липсата на необходими специалисти, апаратура, както и отчетено, но неизвършено лечение и неизпълнение на изискванията за 24-часово обслужване. В "черния списък” не попадат лечебни заведения от Пловдивска област, показват резултатите от проверките на НЗОК за първите шест месеца на тази година.

За този период Здравната каса е направила 2169 проверки. Проверени са 9 021 клинични пътеки, при над една трета от тях са установени нарушения. Също така 9 021 клинични процедури с 354 нарушения и 19 518 амбулаторни процедури със 161 нарушения.

Най-висок процент от нарушенията при прегледа на историята на заболяванията спрямо общия им брой се наблюдава във Видин – 21,43%, Бургас- 8,18%, Сливен – 7,54% и Благоевград – 6,52%. С най-малко нарушения - под 1%, са болниците в Русе, Ловеч, Враца, Шумен и Силистра.

В Пловдив са проверени 15 989 истории на заболяването, от тях са констатирани нарушения при 852 (5,33%).

В резултат на проверките в страната са наложени санкции в размер на 355 109 лв., също така са констатирани и 4.4 млн. лв. за връщане към НЗОК. Глобите за пловдивските болници възлизат на 31 900 лева.

Най-честите причини за отхвърлена дейност от болниците са отчитане на пациенти с прекъснати здравноосигурителни права, некоректно попълнени данни в ежедневните отчети, надвишаване на лимитите, неспазване на минималния болничен престой, рехоспитализация в рамките на 30 дни от дехоспитализацията по една и съща клинична пътека, дейност, която не е извършена в целия обем, отсъствие на пациенти при внезапен контрол в болниците, пациенти с COVID-19 без PCR тест.

Сред останалите нарушения са неспазени индикации за хоспитализация, неизпълнение на диагностично-лечебния алгоритъм, отчитане на две хоспитализации на един човек по терапевтична клинична пътека, когато има необходимост от операция, нарушаване на установените изисквания за работа с медицинска или финансова документация.