17 нови детски градини за софиянчета през 2013 г. 22.01 | 14:51

За сигурността в учебните заведения Столична община ще отдели 1 280 000 лв

От Елена Коцева

17 нови детски градини ще бъдат изградени в столицата през тази година, а 2000 нови места за софиянчетата ще бъдат открити в детските градини. Това са плановете на Столична община и планираните разходи.

8 от тях ще бъдат с финансиране от Министерски съвет, а за останалите 9 са предвидени средства от бюджета на общината – над 15 милиона лева. Това обяви заместник-кметът Ирина Савина на представянето на Едногодишния план за действие по реализация на Стратегията за развитие на средното образование за 2013 година.

По-голяма част от планираните дейности всъщност ще представляват разширяване на вече съществуващи и функциониращи сгради и една част от ремонтите са планирани да приключат не тази година, а и през следващата – 2014 година, уточни още Савина. 

Според оценката на общината през 2016 година мрежата от детски заведения ще може да поеме всички 4-годишни деца, чийто родители желаят да се възползват от детска градина, като в момента вече ангажиментът за 5-годишните също е изпълнен.

Малина Едрева, общински съветник и председател на постоянната комисия по образование в Столичния общински съвет (СОС), обяви, че условията за целодневна подготовка от първи до трети клас е във всички училища в столицата и няма липса на места за желаещите.

Освен строителството на нови детски градини и разширяването на вече съществуващи такива, като приоритет за 2013 година Столична община си поставя модернизацията на образователната инфраструктура и подобряването на мерките за енергийна ефективност. Планирано е да се обновят енергийно общо 30 училища и детски градини.

Внесен е и проект по ОП "Регионално развитие" за осигуряване на паспортизация и проекти за обновяване на сградите и дворовете на 25 столични училища и детски градини, обяви Ирина Савина. До този момент 115 детски градини и 76 училища са преминали през процеса на паспортизация и са оценени.

Освен това, новите сгради се проектират като захранващи се с възобновяеми енергийни източници, както това ще се случи с детските градини в Герман и Кумарица, които се ремонтират основно след земетресението миналата година.

За четири района на София – "Надежда", "Красна поляна", "Илинден", "Връбница" и "Нови Искър" – се планира да се изготвят проекти, с които ще се кандидатства за европейско финансиране по програмите "Райони в развитие", където облагородяването и модернизацията са с цялостен подход и няма да засегнат само образователната инфраструктура, а и услугите за общността.

За сигурността на училищата и детските градини през 2013 година Столична община ще отдели 1 280 000 лв. Поставянето на видеоохрана и камери ще продължи в учебни заведения в Младост, Подуяне, Триадица, а процесът, стартирал през 2011 година в "Люлин" ще бъде завършен. Навсякъде има или физическа охрана, или СОТ.

За периода от 2006 до 2011 година обхванатите деца в общинската мрежа от детски градини нараства с 11 000 /от 31 920 до 43 000/, през 2013 година ще нарасне с още 2000 места и плановете са, че на 45 000 деца и семейства ще може да бъде предоставена услугата, заяви заместник-кметът Тодор Чобанов.

Той със задоволство обяви, че по отношение на услугите в образованието Столична община предлага далеч над средните европейски стандарти. Следим и правим анализ и можем категорично да заявим, че качеството на предлаганите услуги е изключително високо", заяви Тодор Чобанов. 

Водещи