1712 наблюдатели регистрирани за парламентарните избори 16.03 | 20:02

Бюлетините тръгнаха към избирателните секции и чужбина

От iNews.bg

Общо 15 неправителствени организации /НПО/ с 1712 наблюдатели са регистрирани до момента за предсрочните парламентарни избори на 26 март 2017 г. Пет ще са международните организации с 50 наблюдатели. Към момента застъпници извън страната не са регистрирани. Общо 1592 анкетьори от 6 агенции ще се грижат за екзитпола, съобщи на пресконференция говорителят на ЦИК Александър Андреев.

"ЦИК е взела решение за издаване на 11 административни акта за установени нарушения в рамките на предизборната кампания, постъпват и други. Качени са условията за акредитиране на медиите", обобщи той.

В МВнР е извършено и обучението на СИК, които ще работят извън страната, взети са методическите решения за гласуването в чужбина, за сгъването на бюлетините и други, стана ясно още.

Говорителката на ЦИК Камелия Нейкова обяви, че от днес е започнало предаването на бюлетините. Те вече пътуват към 8 областни администрации - Бургас, Сливен, Ямбол, Добрич, Шумен, два района в Пловдив и Стара Загора. МВнР изпраща и бюлетините, които са отпечатани, извън страната. Вече 80 СИК в съответните дипломатически консулски представителства са ги получили, отчете тя. И допълни, че процесът по предаване е протекъл нормално и бюлетините ще бъдат съхранени в специални помещения под охрана на МВР.

Разпространени са 18 предизборни плакати и 300 хиляди брошури в цялата страна - на гари, в пощите и други обществени места.

1878302

Андреев каза, че традиционната страница на ЦИК ще бъде променена в частта за отчитане на резултатите, както и на избирателната активност. Новата визия предвижда различни по вид кръгови диаграми на сайта, както и възможност за проследяването им от мобилно устройство. Към 20.00 часа в изборния ден, последната активност ще бъде дадена след края на изборния ден и след обработка на данните от протоколите, обясни компютърният специалист в ЦИК Александър Станев. И обеща данните да се обновяват на всеки 2 минути. Целта е процесът по компютърна обработка да бъде доста по-адекватно отразяван.

От ЦИК показаха бюлетините за гласуване и обясниха начинът на сгъване. Бюлетината за чужбина е малко по-тясна от тези за страната поради липса на преференции в нея. Дължината се определя съответно от включените кандидати от партийните листи плюс независимите. Най-дългият лист с преференции ще бъде в 24 МИР в София. Тиражът на отпечатаните бюлетини е напълно достатъчен, подчерта Нейкова. И напомни на избирателите да внимават бюлетините да бъдат откъснати от кочаните пред тях в секциите, в които се гласува.

Водещи

Най-четени