18-годишен варненец се натрови с анаболни стероиди 23.11 | 13:49

Това е третият подобен случай от началото на годината в Клиниката по токсикология в града

От Кремена Бедерева

18-годишен варненец е бил приет в клиниката по токсикология след натравяне с анаболни стероиди. Това съобщи за Радио "Фокус”-Варна доц. Снежа Златева, завеждащ клиниката към Военноморска болница.

От няколко месеца насам младежът е приемал системно стероиди. Последния път обаче, след като приема поредната доза, решава да изпуши и една цигара марихуана.

Вследствие на комбинацията момчето става объркано, дезориентирано и агресивно. Родителите му веднага забелязват промяната и го водят в Окръжна болница, където първоначално са помислили, че има менингит, но след прегледа е станало ясно, че се е натровил със стероиди.

След това е младежът е бил отведен в токсикология, където 24 часа лекарите са прочиствали организма му от отровното вещество. Освен това при направения скенер е станало ясно, че младежът има оток в мозъка вследствие приемането на анаболите.

"Младежите трябва да знаят, че стероидите са забранени от закона и най-важното е, че те могат да доведат до изключително лоши последици за здравето им”, посочи доц. Златева.

Тя добави, че в медицината са известни случаи на ампутиране на крайници и запушени артерии, след употреба на този вид вещества. Това е третият подобен случай от началото на годината в клиниката.

Най-четени