18 деца са починали за година и половина в дома в Плевен 19.04 | 18:51

Персоналът, който се грижи за тях не знае имената им, възмути се здравният министър

От Ивелина Георгиева

За година и половина 18 деца са починали в дома за медико-социални грижи в град Плевен. Черната статистика бе оповестена от министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, която представи резултатите от проверка в дома, разпоредена от ведомството.

Установени са редица административни, хигиенни и вътрешни нарушения, обясни Пенка Велева, ръководител на Инспектората към Министерството на здравеопазването (МЗ).

От проверката е станало ясно, че управлението на дома се ръководи от предишната директорка д-р Радина Костова, която е била уволнена дисциплинарно през 2011 г. със заповед на тогавашния здравен министър. Два дни след уволнението тя подава молба за назначаване на длъжността началник отдел "Административен и стопански блок" в дома за медико-социални грижи, която бива удовлетворена. Това е нарушение, тъй като наличието на тази длъжност не е утвърдено от Министерство на здравеопазването, посочи Пенка Велева.

Въпреки че е дисциплинарно уволнена, на новата си длъжност д-р Радина Костова продължава да управлява дома и да полага подписа си върху документи, с които се разрешава извършването на разходи, обясни здравният инспектор. Костова е извършвала още редица нарушения като системно не е бил спазван вътрешният правилник и по отношение на трудовата дисциплина. Проверката е установила, че заместник- директорът Анелия Цанкова е разписвала трудовите договори на служителите в качеството си на работодател, което е в разрез с Кодекса на труда.

Множество нарушения и по отношение на храната и храненето на децата са установили проверяващите. В едно помещение, например, се съхраняват архивни документи, белина и храни, които се дават на децата, посочи Велева. Освен това менюто не съответства на наредбата, издадена от МЗ и не е съобразено със здравословните проблеми на децата. На тях не им се дава необходимото количество плодове и млечни продукти, а те биват замествани със захарни изделия, вафли и кроасани.

В менюто не се включва и ежеседмичната консумация на риба, допълни ръководителят на проверката. Обяснението на служителите на дома за тези нарушения било, че децата трябва да натрупат килограми и затова им се дава по-калорична храна, обясни Велева.

Проверяващите са установили още и нарушения в управлението на човешките ресурси и обществените поръчки. На пресконференцията се появиха и съмнения за злоупотреби с даренията за институцията.

През 2010 и 2011 г. даренията, които са направени в дома са в размер на 30 хиляди лева, според представените от ръководството документи. Въпреки това проверяващите са установили неизпълнения на даренията и липсата на подписи от страна на дарителите и лицето, което получава дарението. Дарение на риба и рибни деликатеси е прието от дома, без обаче да има необходимата документация.

"Това ни навежда на мисълта, че количествата на даренията са различни от посочените в документите", коментира Велева.

Според здравния министър Десислава Атанасова няма как деца, които тежат 10-15 кг да са били хранени с риба и калмари.

В дома са се смесвали храните и супата, обяда и вечерята са били пасирани и давани на децата в шишета, а те самите нямат никакви навици да ядат с прибори, заяви министър Атанасова.

Най-фрапиращото в този дом, е че персоналът, който се грижи за децата не знае имената им и ги гледа от бележки, закачени на стената, възмутено обясни здравният министър. В момента в дома за медико-социални грижи в Плевен има 150 деца и 172 служители и при наличието на такъв персонал би трябвало да има адекватна грижа, смята Атанасова.

Д-р Радина Костова е уволнена, а назначен за временно изпълняващ длъжността е директорът на РЗИ Плевен. Атанасова уточни, че започва процедура по избор на нов директор, а конкурсът ще се състои следващата седмица в МЗ.

В момента окръжният прокурор в Плевен е ангажиран с проверка и министърът се надява съвсем скоро той да излезе с мнение по случая.

Докладите от проверката на МЗ ще бъдат изпратени в Сметната палата и Държавната финансова инспекция.

Водещи

Най-четени