18 души ще се борят за място в новия парламент без партия зад гърба си 15.02 | 11:15

Голяма част от независимите кандидат-депутати са свързани с Георги Кадиев

От iNews.bg

Независимите кандидати, които ще се явят на изборите за нов парламент на 26 март, са общо 18. Точно половината ще се борят за подкрепата на избирателите в София. Останалите са пръснати по други градове. Сред деветте независими в столицата са народните представители от 43-тото Народно събрание Георги Кадиев и Димитър Байрактаров. Това се разбира от регистрацията на инициативни комитети в подкрепа на участници без партии, срокът за които изтече онзи ден, предаде КРОСС. В листата на 23-ти МИР в столицата, където ще е Кадиев, има още един независим - Ева Маринова. В същия избирателен район се намира квартал "Младост", чийто кмет Десислава Иванчева бе избрана м.г. с подкрепата на нерегистрираната партия на Кадиев "Нормална държава", пише "Сега".

Димитър Байрактаров ще е претендент от 25-и МИР. Късно в понеделник той съобщи, че напуска Патриотичния фронт и партията на Валери Симеонов - Национален фронт за спасение на България (НФСБ), и се явява като независим. Байрактаров призна, че разривът между него и бившите му съпартийци е дошъл заради мястото му в листите на "Обединени патриоти".

В 25-и МИР в София има още четирима независими кандидати. Един от тях е Венцислав Кенанов, който е сред основателите на партията на Георги Кадиев. Другите неизвестни до момента са Мария Колева, Гергана Денева и Тодор Белмустаков. В 24-ти МИР независимите са двама - Никола Вапцаров и Николай Андреков. Вапцаров е внук на Борис, брат на поета Никола Вапцаров. Той е зам.-кмет на община "Младост" от партията на Кадиев.

Във Варна кандидатите без партии зад гърба си са трима. Това са общинският съветник Красимир Жейнов, както и Росица Йорданова и Илко Христов. Жейнов е старо лице от политическия пейзаж на Варна. Участвал е на местните избори с листата на Партията на зелените и "Екогласност". Бе активен и на протестите във Варна през 2013 г. Във Велико Търново се е регистрирал един независим кандидат - Даниела Давидкова. Според регионалния вестник "Борба" от местната структура на "Нормална държава" са потвърдили, че Давидкова е подкрепена от тях.

В Ловеч също ще има независим - Златко Здравков. Бил е шеф в местната агенция "Автомобилна администрация" и е обявен за сътрудник на ДС. По един независим кандидат има още в Пловдив, Плевен, Смолян и Хасково.

Водещи

Най-четени