18 млн. лв. загуба очаква "Топлофикация-София" за 2010 г. 24.02 | 09:44

Дружеството работи за изграждане на един нов турбогенератор

От Кремена Бедерева

Очаква се загубата на "Топлофикация – София” за 2010 година да е 18 млн. лв. През 2009 година загубата на дружеството е 43 млн. лв.

Това каза за Агенция "Фокус” председателят на Постоянната комисия по стопанска политика и общинска собственост към Столичен общински съвет Николай Стойнев.

Той посочи, че има минимизиране на загубите на дружеството. "Важно е да се посочи, че при ниските температури "Топлофикация” работи нормално и осигурява отоплението на своите потребители. Това са над 420 хил. абонати и това означава, че почти всеки софиянец ползва услугите на дружеството”, добави Стойнев.

От "Топлофикация” предлагат краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки. "Краткосрочните мерки са свързани с решаване на текущи въпроси и на практика една част от тях са изпълнени, които възникват в четирите топлофикационни района.

В инвестиционната и ремонтната програма на дружеството за тази година влизат и в нея се работи за изграждане на един нов турбогенератор. ТЕЦ – "София”, който е най-старата топлоелектрическа централа на София, е с едно старо оборудване.

Изграждане на такъв турбогенератор ще позволи по-висока ефективност при производството на топлинна енергия. Това е комбиниран начин за производство на електро- и топлоенергия. Това ще повиши и финансовите резултати на дружеството”, каза още общинският съветник.

През 2011 година е предвидено да се подменят и останалите 1800 стари абонатни станции с нови. "Това става по гранд по един фонд за АЕЦ "Козлодуй”. Така че това са мерки, които ще подобрят енергийната ефективност на дружеството.

Сред краткотрайните мерки е заложена и програма "Лоялен клиент”. По тази програма ще се правят отстъпки за клиенти, които лоялно си плащат сметките.

В дружеството ще бъде разработен и един фонд "Зелена сметка”, където ще се заделят средства например за изпълнение на различни екологични проекти”, каза Стойнев и подчерта, че това са мерки, които ще се приложат през тази година и те са съчетани с повишаване на събираемостта.

Водещи

Най-четени