180 кг родилка се бори за живота си 22.04 | 20:39

Жената е със злокачествена хипертония, която не се влияе от никакви медикаменти

От Теодора Кокаланова

Лекари от реанимацията на областната болница в Сливен се борят за живота на родилка с тегло близо 180 килограма, съобщи д-р Димитър Боянов, дългогодишен специалист и бивш шеф на отделението.

"Това е един от най-тежките случаи, които сме имали" - каза той. 37-годишната бременна Кина от котленското село Градец постъпила с високо кръвно налягане със стойности 220 на 130 и белодробен оток. "Чудихме се кого да спасяваме, проведохме много дискусии" - разказа д-р Боянов. От една страна, трябвало да се спаси бебето. От друга, животът на майката, висял на косъм заради отока на белия дроб и проблемите на сърцето.

Извършена е спешна операция. Детето е извадено чрез секцио, предаде в. "Труд". Момченцето тежи 2,700 кг. Настанено е в микропедиатрията и към момента диша самостоятелно. По думите на лекарите пряката опасност за живота на неговата майка обаче не е преминала. "Тя е със злокачествена хипертония, която въпреки медикаментите не се влияе и продължава да е скръвно 230-220 на 120-130", обясни д-р Боянов. 

Най-четени