19 акта са съставени в Бургаско поради проблеми с храните 25.09 | 18:23

Агенцията по безопасност на храните е направила проверка миналата седмица

От Елена Кирилова

Агенцията по безопасност на храните в Бургаско е съставила 19 акта за нарушения през изминалата седмица, предаде агенция "Фокус”

Директорът на регионалната дирекция на Агенцията в Бургас Даниела Кепкова обясни, че между 17 и 21 септември са направени общо 175 проверки на обекти от търговската мрежа и на заведения за обществено хранене.

По време на проверките са съставени 19 акта поради административни нарушения, свързани със съхранението и предлагането на храни без необходимата етикировка и маркировка, заради неуведомяване на дирекцията за промени в обстоятелствата, неадекватно поддържане на системите за самоконтрол, съхранение и предлагане на храни с изтекъл срок на годност.

37 кг риба и хранителни продукти от неживотински произход са били конфискувани, както и 31 продукта с изтекъл срок на годност. Рибата е била иззета, тъй като търговците са я предлагали на нерегламентирани за това места.

Активни проверки ще има до края на месец септември, като такива ще има предимно в заведенията за обществено хранене.

Не са отбелязани драстични нарушения в заведенията за организирано хранене на деца и ученици в Бургаско.

"Още в началото на август месец ние, съвместно с кметовете на общините, направихме така, че да посрещнем сезонът на учениците с една добра подготовка от наша страна като връчени предписания. В момента тече проверка по изпълнение на тези предписания, така че драстични нарушения към момента няма”, обясни Кепкова.

По думите й проверките ще продължават ежеседмично. Преди началото на организираното хранене от агенцията са преприели действия и са дали предписания, което според Кепкова вече показва резултати. Тя подчерта, че в момента се проследява дали и как се изпълняват предписанията.

По отношение на това, че тези столове работят се извършват проверки и за спазване на Наредбата за здравословното хранене на децата. Констатирани драстични нарушения в това отношение няма, обясни Кепекова.

Най-четени