2,4 млн. души готови да вземат пари за гласа си 16.04 | 09:57

Едва 350 хил. от тях обаче наистина ще гласуват

От Ралица Стоянова

Близо 350 000 души са готови да продадат гласа си на предстоящите парламентарни избори. Това съобщи Иванка Иванова от института "Отворено общество", информира в. "Монитор". 

Според проучването 5,1% от всички хора с право на глас биха взели пари, за да подкрепят определена партия. 19 на сто от гласоподавателите ще приберат заплащането, но ще гласуват по собствена преценка, а 9,4% от пълнолетните българи ще сложат банкнотите, които им се предлагат в джоба си, и изобщо няма да отидат до урните. 

Общо това правело близо 2,4 млн. души, които са готови да вземат пари, но реално само 350 000 щели да извършат услугата, за която им е платено.

Според Иванова това бил страшно голям ресурс и трябвало да се провери какви кръгове в държавата разполагат с такава сума и са готови да я дадат.

"Направили сме анализ на предходни избори и знаем къде е съсредоточен свободният паричен ресурс, с който може да се осъществява купуване на гласове”, обясни пък главен комисар Ангел Антонов, директор на "Национална полиция”.

"Знаем, че среди, които се занимават с лихварска дейност, имат основна роля в купуването на гласове”, добави още главен комисар Антонов. Той обясни, че полицията вече е започнала работа по установяването на лихвари, тъй като много често именно те дирижирали купуването и продаването на гласове покрай избори.

Те държали в себе си личните карти на длъжници и така можели да контролират вота им. 

Водещи

Най-четени