2 в 1 е причината за зверските катастрофи на „Тракия“ 05.07 | 13:48

Вятърът обърнал рязко посоката си, за секунди видимостта край Ихтиман станала нула

От iNews.bg

2 в 1 по всяка вероятност е причината за двете зверски верижни катастрофи на магистрала "Тракия". От една страна това е било гъстата мъгла в района на Ихтиман. Която обаче изобщо не е изненада, тъй като подобни явления там се наблюдават изключително често. В допълнение към това обаче днес е имало и дим. Той е дошъл от пожар на близкото сметище. Така видимостта за шофьорите е била намалена допълнително, поради което автомобилите са започнали и да се блъскат една в друга. Друг е въпросът обаче, че явно някои шофьори са карали с висока и несъобразена за намалената видимост скорост.

Тезата потвърждава и шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов. "Причината е самозапалването на сметището на град Ихтиман. Розата на ветровете е била в обратна посока. В един хубав момент се обръща обратно и буквално за минути магистралата остава задимена с нулева видимост и започват верижни катастрофи", обясни той пред БНТ.

Атанасов допълни и че в момента служителите на АПИ освобождават магистралата, завършват и огледите. Вероятно скоро нормалното движение в участъка ще бъде възстановено. "Почистваме, монтираме обратно мантинелите, които сега сме изрязали, за да отворим прозорец на автомагистралата. В момента основно движението се движи по главен път 1-8, което започва от пътен възел Ихтиман и на пътен възел Мухово се отклонява и се качва пак по автомагистрала Тракия", обясни още шефът на АПИ.

Водещи

Най-четени