2 години условно за дъщерята на Цар Киро 06.02 | 13:39

Събка Рашкова крила културни ценности

От Филипа Тодева

Пловдивският окръжен съд одобри споразумението, сключено между Окръжна прокуратура Пловдив и Събка Рашкова, с което ѝ беше наложено наказание от две годишно лишаване от свобода условно с изпитателен срок четири години. Това съобщиха от Пловдивския окръжен съд.

Дъщерята на ромския тартор Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро, ще плати и глоба в размер на 10 хил. лв.

Събка Рашкова се призна за виновна в това, че в края на месец април 2009 г. в с. Катуница е открила културни ценности и в продължение на 7 дни не е съобщила на властите, както и в това, че за периода април 2009 г. – 29.09.2011 г. в с. Катуница е държала археологически обекти, неидентифицирани и регистрирани по съответния ред.

Находките са 2 старопечатни църковни книги - евангелия от 18 и 19 век, 131 монети от римската и византийската епоха, 4 броя бронзови апликации, които представляват част от украсата на колесници, колан и накити, всичко на обща стойност 28 527 лв.

Споразумението влиза в сила веднага и не подлежи на обжалване. Археологическите ценности ще бъдат предадени на Археологическия, Историческия и Етнографския музей в гр. Пловдив

Водещи

Най-четени